Situația din Ucraina a devenit critică. Astfel, chiar și în vecinătatea județului nostru, populația civilă poate fi în pericol. Cei mai expuși sunt elevii al căror drum la școală devine riscant. Conducerea raionului Vinogradov a solcitat, nici mai mult nici mai puțin, decât veste antiglonț și căști de protecție pentru copiii care merg la școală, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare la manifestările organizate ieri cu ocazia Zilelor Cooperării Europene.
O solicitare şocantă
Președintele Consiliului Județean Adrian Ștef a declarat că, în urma vizitei din Ucraina, a fost informat despre situaţia critică din țara vecină. Din cauza tensiunilor etnice tot mai accentuate zona devine tot mai expusă unor confruntări armate. Oficialitățile din Transcarpatia sunt îngrijorate și încearcă să ia primele măsuri de prevenție. În loc de rechizite și cărți, autoritățile ucrainene au solicitat veste antiglonț și căști de protecție pentru elevi.
“Unul dintre subiectele pe care le-am discutat recent cu prietenii noştri din Ucraina a fost despre modul în care putem să-i ajutăm. O să vă spun nişte lucruri la care noi nici nu putem să ne gândim. Când începe şcoala, noi ne gândim cum să luăm un ghiozdan, rechizite sau hăinuţe pentru copiii noştri. Preşedintele de la Vinogradov ne-a rugat şi ne-a întrebat dacă putem să achiziţionăm şi să le trimitem nişte căşti de protecţie şi nişte veste antiglonţ pentru ca elevii de acolo să poată merge mai în siguranţă la şcoală. O să încercăm să-i ajutăm pentru că este o problemă foarte serioasă. Trebuie să-i ajutăm, să-i atragem înspre noi, către Europa. Singura lor şansă este integrarea lor în Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele Adrian Ştef.
Reprezentanții județului Satu Mare nu au fost pregătiţi pentru cerințele de acest gen formulate de ucraineni. Ei vor pune la dispoziție materiale didactice specifice începutului de an școlar. Acestea vor fi împărțite azi elevilor ucraineni veniți la Satu Mare în cadrul Zilelor Cooperării Europene. Oficialii sătmăreni vor încerca să răspundă cererilor venite din partea autorităților din Ucraina în special pentru a-i susține pe etnicii români prinși în potenţialele zone de conflict. Gazeta de Nord-Vest a arătat recent că situaţia din regiunea învecinată Transcarpatia a devenit tot mai tensionată, pe fondul cererilor autonomiste venite din partea radicalilor maghiari, acuzaţi de procurorii ucraineni că ar fi agenţi destabilizatori ai Moscovei.
Invitaţi din patru ţări
Zilele Cooperării Europene s-au deschis ieri la Satu Mare, în prezența invitaților din Ucraina, Ungaria și Slovacia. Platoul din fața Muzeului Județean s-a umplut de meșteșugari iar în boxe au răsunat cântece tradiționale ale celor patru țări partenere. Totul a început cu o paradă a portului popular. Principala atracție pentru cei care au venit la deschiderea evenimentului au fost meșterii populari. Mătușile din zona Oașului au venit cu de toate, de la bunătăți la obiecte tradiționale. Olarii, fierarii și sculptorii au atras în jurul lor copii de toate vârstele.
De asemenea, au fost invitați meșteri populari și ansambluri folclorice din toate țările partenere. Ideea care a stat în spatele proiectului a fost cea de unitate și schimb intercultural. Dorința de a șterge granițele a fost subliniată și de autoritățile prezente la deschiderea evenimentului. Pe lângă demonstraţiile meșterilor populari, organizatorii au pregătit și un spectacol artistic care a atras zeci de sătmăreni iubitori de folclor.
Silvia Spanciu