Cetățeanul de onoare dr. Bura Laszlo a fost condus sâmbătă pe ultimul drumbura

La vârsta de 82 de ani, după o viață dedicată culturii și pedagogiei maghiare, cu o contribuție substanțială la viața culturală a comunității noastre, cetățeanul de onoare al Sătmarului, dr. Bura Laszlo, a părăsit viața pământească săptămâna trecută, iar sâmbătă a fost condus pe ultimul drum, fiind înmormântat la cimitirul de la Cap Pod Decebal. La înmormântare, ale cărei servicii religioase au fost conduse de PS Eugen Schonberger, au participat parlamentarii Pataky Csaba şi Erdei D. Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, alţi prieteni.

“Domnul Profesor”, așa cum l-au cunoscut multe generații de elevi, a fost fondatorul și directorul celor mai importante instituții maghiare de învățământ liceal înființate la Satu Mare după Revoluția din 1989, Colegiul Național “Kolcsey Ferenc” şi Liceul Teologic Romano-Catolic “Ham Janos”, el contribuind decisiv şi la înființarea Liceului Reformat. În zilele Revoluției a pus umărul la înființarea filialei sătmărene a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, însă în deceniile ce au urmat a fost o prezență mai degrabă discretă în politică, preocupându-se mai mult de dezvoltarea vieții culturale a comunității maghiare în special și a celei sătmărene, în general.

Doctor în Filologie, a fost autorul mai multor publicații monografice de importanță istorică despre municipiul Satu Mare sau comunitatea catolică a județului, fiind o sursă nesecată de informații valoroase pentru toți cercetătorii din aceste domenii. Neobosit în munca intelectuală, și-a pus cunoștințele enciclopedice în slujba studenților săi de la filiala sătmăreană a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, dar a fost și colaborator permanent al mai multor publicații periodice culturale apărute de-a lungul timpului la Satu Mare și în țară. De altfel, ca o recunoaștere a acestei activități bogate și în semn de recunoștință din partea comunității, în 2008 a fost distins cu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Satu Mare.
Dumnezeu să-l odihneacă în pace!

Alexandra Ardelean

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts