More

  Contrabandă da, corupţie ba

  spaga

  Contrabandiştii nu mai au nevoie de cozi de topor în rândul poliţiştilor de frontieră. Cel puţin aşa reiese din statisticile oficiale. De peste un an şi jumătate, niciun poliţist de frontieră din judeţul Satu Mare nu s-a desistat, anunţându-şi superiorii că a fost contactat de contrabandişti pentru a-i ajuta să introducă ţigări ucrainene în ţară. De asemenea, niciun poliţist de frontieră care să fi luat şpagă de la contrabandişti nu a fost prins de structurile anticorupţie. Asta în condiţiile în care, cu ani în urmă, chiar şefii Poliţiei de Frontieră din Satu Mare reclamau presiunea enormă a contrabandiştilor asupra frontieriştilor, pe care încercau să-i mituiască cu sume tot mai mari de bani. Deşi, din punct de vedere teoretic, contrabandiştii nu apelează la serviciile poliţiştilor de frontieră corupţi, pieţele din judeţul nostru sunt pline tot timpul cu ţigări din Ucraina, semn că nu există probleme cu aprovizionarea. Nu de alta, dar ţigările ucrainene, mai rele, dar şi mai ieftine, se vând ca pâinea caldă.

  Frontieriştii, ocoliţi de şpăgile contrabandiştilor
  Poliţiştii de frontieră din judeţul Satu Mare au ieşit din vizorul contrabandiştilor de ţigări ucrainene. Aceştia reuşesc să prindă în flagrant unele grupări de contrabandişti, lucru lăudabil. Însă este ciudat faptul că aceştia nu au mai devenit ţinte ale tentativelor de mituire din partea celor care aduc ţigări ucrainene peste fâşia verde sau prin Vama Halmeu. În trecut, conducerea Poliţiei de Frontieră reclama faptul că agenţii sunt supuşi unor adevărate presiuni, contrabandiştii oferindu-le mii de euro pentru a le înlesni acţiunile. Iniţial, s-a vorbit de un tarif de 50 de euro pentru fiecare bax pe care contrabandiştii reuşeau să îl treacă peste fâşie. Apoi, şpaga a tot crescut. În 2012, contrabandiştii i-au promis unui agent de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Negreşti Oaş sume de bani cuprinse între 5.000 de euro şi 24.000 de euro şi un autoturism, din care au remis efectiv suma totală de 14.000 de euro, pentru ca agentul de poliţie să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să le faciliteze introducerea în ţară, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, a unor cantităţi de ţigări de contrabandă provenite din Ucraina, să furnizeze date şi informaţii referitoare la dispunerea şi repartizarea lucrătorilor Poliţiei de Frontieră pe graniţă şi la amplasarea dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte a frontierei de stat. Tot în 2012, şase poliţişti de frontieră şi-au anunţat superiorii că au devenit ţinta unor tentative de mituire din partea contrabandiştilor. Interesant este faptul că de atunci nu s-a mai înregistrat nicio desistare. De asemenea, niciun poliţist de frontieră nu a mai fost prins de structurile anticorupţie pentru că ar fi fost mituit de contrabandişti, rămaşi la fel de activi ca şi acum doi ani.

  O analiză foarte necesară
  Această situaţie ciudată a fost sesizată şi la nivelul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Satu Mare. “Am observat că de pe la începutul anului trecut nu am mai avut nicio desistare din partea poliţiştilor de frontieră legat de tentative de mituire din partea contrabandiştilor, lucru care este destul de ciudat. În luna martie a acestui an, un poliţist de frontieră din Negreşti Oaş a refuzat 300 euro, şpaga fiind oferită de un arădean pentru a-i fi restituită o maşină indisponibilizată. Anul acesta am mai avut o desistare din partea unui poliţist de frontieră, care a pretins că ar fi fost ţinta unei tentative de mituire, însă a fost vorba de abureli, căci acţiunea nu a avut nicio finalitate”, ne-a declarat şeful DGA Satu Mare, comisarul şef Stelian Călugăru. Acesta a adăugat că la nivelul instituţiei pe care o conduce urmează să se facă o analiză pentru a vedea care sunt cauzele acestei situaţii ciudate. Oricum, se exclude din start varianta ca frontieriştii să fi devenit peste noapte cei mai cinstiţi lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, atât de cinstiţi încât toţi contrabandiştii, fie ei români sau ucraineni, să-i ocolească de la depărtare.

  Contrabanda, în continuare e în floare
  Contrabanda se menţine în continuare la cote ridicate, în pofida acţiunilor periodice derulate de instituţiile statului. Sătmărenii pot cumpăra oricând ţigări ucrainene, semn că nu există probleme cu aprovizionarea. Fenomenul a degenerat până acolo încât sătmărenii nu mai pot să intre liniştiţi în piaţă să-şi facă cumpărăturile fără să fie abordaţi de vânzătorii de ţigări ucrainene, care îşi promovează marfa strigând “ţighi, ţighi”. Tranzacţiile au loc în văzul trecătorilor, de parcă pur şi simplu contrabandiştilor nu le-ar păsa că încalcă legea. Sătmărenii pot găsi la orice oră ţigări ucrainene, la preţul de 7-8 lei pachetul. Celebra marcă Jin Ling este cea mai răspândită. De asemenea, sătmărenii pot cumpăra la aproape acelaşi preţ şi ţigări de contrabandă marca Viceroy. Unele dintre pachete au timbru fiscal ucrainean, în timp ce altele provin din magazinele de tip duty-free care funcţionează pe teritoriul Ucrainei. Aceeaşi situaţie poate fi întâlnită în mai toate pieţele din judeţul Satu Mare, nu numai în Piaţa Someş. De asemenea, ţigările ucrainene pot fi găsite deja în majoritatea magazinelor săteşti, existând adevărate reţele subterane care le aprovizionează cu marfă de contrabandă.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE