Crăişorul Munţilor, aniversat la Careiiancu

Comemorarea a 142 de ani de la moartea lui Avram Iancu a avut loc ieri la monumentul Crăişorului Munţilor din municipiul Carei. La manifestare au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, consilierii judeţeni Ioan Viman, Rodica Maxi, Ioana Bran, Jozsef Pinter, preşedintele Organizaţiei Municipale Carei a PSD, Ioan Oneţ, consilieri locali careieni şi alţi invitaţi.

Monumentul lui Iancu, preluat de Muzeul Judeţean
Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului de Stat, urmată de tulnicăresele din Ianculeşti. În discursul său, prefectul Eugeniu Avram a pomenit despre ultima parte a vieţii lui Avram Iancu. Preşedintele Adrian Ştef a declarat că Avram Iancu este personalitatea care a rămas cel mai adânc întipărită în conştiinţa poporului român. Preşedintele Ştef a declarat că Monumentul lui Avram Iancu va fi preluat de către Muzeul Judeţean Satu Mare în vederea reabilitării, la fel ca şi Monumentul Eroului Necunoscut. Preşedintele Adrian Ştef a mai adăugat că premierul Victor Ponta va fi prezent pe 25 octombrie la manifestările organizate la Carei cu ocazia Zilei Armatei Române. Practic, aceasta va fi cea de-a patra vizită pe care şeful Guvernului României o face în judeţul Satu Mare în acest an.

Interesele de grup au dezbinat românii
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PDS, Mircea Govor, a lansat un apel la unitate la adresa românilor din zona Careiului. Acesta a adăugat că partidele româneşti trebuiau să depună o singură coroană, nu mai multe. “Din cauza intereselor personale şi de grup, au reuşit unii să dezbine românii din Ianculeşti, Marna şi Carei”, a declarat vicepreşedintele Mircea Govor. Manifestarea a continuat cu recitaluri de poezii şi cântece patriotice româneşti, avându-l în prim-plan pe inimosul interpret de muzică populară Cristian Fodor. Apoi, membrii Grupului folcloric Scărişoara-Nouă i-au poftit la horă pe toţi, răspunzând prezent atât preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor, cât şi prefectul Eugeniu Avram.

Szasz Lorand

iancu01

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts