Criza vaccinului împotriva Hepatitei B a luat sfârşitvaccin

La Satu Mare au sosit, încă de ieri, 800 de doze de vaccinuri împotriva Hepatitei B, a anunţat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, dr. Dorina Dragoş Guran, în cadrul şedinţei Comisiei Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare. Dozele de vaccin vor fi distribuite în maternităţi în cursul zilei de azi.

Criza privind vaccinarea copiilor nou-născuţi cu vaccinul împotriva hepatitei B s-a încheiat ieri, odată ce la Satu Mare au ajuns 800 de doze de vaccin. Potrivit directorului DSP, Dorina Dragoş Guran, aceste doze vor fi repartizate în maternităţi în cursul zilei de azi. “Ne-au fost repartizate 800 de doze, azi (n.r. ieri) vor ajunge la Satu Mare. Avem 650 de copii nevaccinaţi născuţi de când nu este vaccin, iar recuperarea se va face la medicul de familie”, a afirmat Dragoş Dorina Guran.

Timp de trei luni, cât a durat această criză, la nivelul judeţului Satu Mare au rămas nevaccinaţi împotriva Hepatitei B un număr de 650 de nou-născuţi, vaccinul find administrat la 24 de ore de la naştere. Conform declaraţiei directorului DSP, aceşti copii vor fi imunizaţi de către medicul de familie printr-un alt vaccin ce se administrează la împlinirea vârstei de un an.

Criza a început în cursul lunii iunie, când maternităţile din judeţul Satu Mare au rămas fără vaccin, iar la vremea respectivă DSP Satu Mare nu primise vaccinul de la Ministerul Sănătăţii. Vaccinul împotriva hepatitei B este obligatoriu în România din anul 1995 din cauza prevalenţei mari, la acea dată între 8 şi 10% din populaţie fiind infestată. Virusul se transmite doar prin sânge, iar dacă pacientul nu este tratat la timp boala se poate croniciza.

Pavel Prodaniuc

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts