CRONOLOGIE: Decapitările revendicate de către gruparea Statul Islamic în august şi septembrie4

Gruparea Statul Islamic (SI) a revendicat în noaptea de sâmbătă spre duminică decapitarea lucrătorului britanic David Haines într-o înregistrare autentificată de Londra, relatează AFP, care prezintă toate revendicările unor execuţii de acest tip ale organizaţiei teroriste în august şi septembrie.

Asasinarea lui David Haines, în vârstă de 44 de ani, este a treia execuţie prin decapitare a SI a unui ostatic occidental în decurs de o lună, după cele ale jurnaliştilor americani, luaţi ostatici tot în Siria, James Foley şi Steven Sotloff.

În afară de occidentali, SI a mai revendicat decapitările a doi militari libanezi şi a unui combatant kurd.

– 19 august 2014: SI afirmă că l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley, răpit în nordul Siriei în noiembrie 2012. Gruparea ameninţă, în acelaşi timp, că va omorî alt jurnalist american ca represalii faţă de atacuri aeriene americane în Irak. Preşedintele american Barack Obama răspunde declarând că SI este un “cancer” care “nu are ce căuta în secolul al XXI-lea”.

– 29 august 2014: Centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE anunţă că SI a decapitat un combatant kurd în Irak. Această execuţie este precedată de o solicitare adresată preşedintelui Kurdistanului irakian Massoud Barzani “şi Guvernului kurd de a pune capăt cooperării” cu Statele Unite. În înregistrarea video se observă că decapitarea combatantului kurd are loc în faţa unei moschei din Mosul, capitala provinciei Ninive.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts