More

  Demisie înainte de demitere

  radu-chis

  Descinderea unei echipe din Corpul de control al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) l-a băgat în boală, atât la propriu cât şi la figurat, pe şeful Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş. Acesta s-a internat luni la Secţia de cardiologie a Spitalului municipal Carei, acuzând dureri în zona inimii, la câteva ore după ce a dat ochii cu membrii echipei de control. Apropiaţii şi protejaţii îşi fac griji în privinţa stării de sănătate a comisarului şef Chiş întrucât singurul medic cardiolog din Carei este plecat în concediu în aceste zile. Aceiaşi apropiaţi şi protejaţi dau ca sigură demisia comisarului şef Chiş din funcţia de comandant al Poliţiei Carei. La finalul controlului de fond, oricum ar fi fost demis pentru felul în care a manageriat Poliţia Carei. De altfel, întreaga carieră a acestui poliţist este marcată doar de fapte controversate.

  Demitere aproape sigură
  Surse apropiate de comisarul şef Radu Chiş afirmă că acesta vrea să demisioneze din funcţia de şef al Poliţiei Carei. Prin Carei a început să circule un zvon potrivit căruia comisarul şef Chiş ar fi demisionat deja, însă informaţia nu a fost confirmată, dar nici infirmată la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare. Aceleaşi surse susţin că Radu Chiş este conştient de faptul că, din cauza haosului care s-a instalat în Poliţia Carei sub conducerea sa, aproape sigur va fi destituit la finalul controlului pe motiv de management defectuos. Asta în cazul cel bun, adică dacă nu ar reieşi şi alte abuzuri comise, cum ar fi de pildă muşamalizarea unui ultraj comis împotriva unui poliţist.
  Corpul de control al IGPR i-a adus în agitaţie şi pe protejaţii comisarului şef Radu Chiş. După ce au tras chiulul ani de zile sub privirile îngăduitoare ale comandantului, nu îşi pot justifica activitatea în faţa echipei venite în control de fond. Acum nu ştiu ce acte să prezinte ofiţerilor din Bucureşti pentru a-şi justifica salariile babane încasate pentru a sta ore întregi în PECO-uri şi pe la terase, pentru a-şi rezolva gheşefturile personale ori pentru a organiza chefuri de chefuri pentru şeful protector în Grădina Viilor.

  Haos la Poliţia Carei
  Gazeta de Nord-Vest a arătat că managementul Poliţiei municipiului Carei, exercitat de comisarul şef Radu Chiş, lasă mult de dorit. Sub conducerea sa, Poliţia Carei a devenit o structură ineficientă, în care oamenii sunt promovaţi în funcţie de slugărnicie. Mai există şi poliţişti serioşi, care vor să-şi facă treaba, dar eforturile lor sunt zădărnicite de colegii protejaţi de şef, care sunt mai preocupaţi de organizarea de chefuri şi de gheşefturile personale. Din aceste motive, Poliţia Carei nu a reuşit să le vină de hac spărgătorilor, timp de câteva luni în municipiu instalându-se o atmosferă de teroare.
  Revoltător este faptul că, în pofida valului de spargeri, comandantul Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş, nu a întreprins niciun demers în vederea suplimentării numărului de poliţişti judiciarişti şi nici nu a cerut ajutorul colegilor de la Serviciul Judiciar din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare. În literatura de specialitate, asemenea gesturi sunt sinonime cu managementul defectuos.

  S-a visat inspector şef
  În cursul anului trecut, şeful Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş, a fost acuzat că a apelat la un om de afaceri din localitate, cerându-i să colecteze suma de 100.000 lei, bani care trebuiau să ajungă la senatorul Marian Valer pentru ca acesta să intervină în vederea numirii lui Chiş în funcţia de şef al IPJ Satu Mare. Potrivit informaţiilor care au circulat la vremea respectivă prin Carei, omul de afaceri în cauză a pretins şi a primit câte 20.000 de lei de la cinci careieni. Deloc întâmplător, în calitate de senator şi de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, Marian Valer a declanşat la începutul anului trecut o campanie furibundă împotriva actualului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş. Eliminarea senatorului Marian Valer din PSD şi marginalizarea sa pe plan politic l-au împiedicat să-şi ducă la îndeplinire obligaţia de a obţine numirea lui Radu Chiş în funcţia de şef al IPJ Satu Mare. În urma influenţării cotizanţilor, respectiv a intervenţiilor şi presiunilor asupra Poliţiei, comisarul şef Radu Chiş şi protectorul său Marian Valer au reuşit să scape de dosarul penal deschis în această cauză.

  O carieră plină de abuzuri
  Gazeta de Nord-Vest a relatat şi despre alte abuzuri din cariera comisarului şef Chiş. A început ca un umil subofiţer, devenit şef de post la Livada înainte de Revoluţie, fiind avansat locotenent în 1992. În 2001 a fost numit şef al Poliţiei Tăşnad, iar în 2006, din cauza numeroaselor reclamaţii la adresa sa şi a unor abateri disciplinare, respectiv a managementului defectuos, a fost mutat disciplinar la Poliţia Negreşti-Oaş. În septembrie 2006, a pierdut maşina de serviciu, cu care doctorul Anton Ghiţiu s-a plimbat cu girofarul prin oraş. Tot în 2006, comisarul şef Radu Chiş a reuşit să-şi angajeze cei doi băieţi în Poliţie. Unul dintre băieţii săi, respectiv Bogdan Chiş, a provocat un accident rutier conducând un autoturism neînmatriculat. De asemenea, până în vara anului trecut comisarul şef Chiş a făcut naveta zilnic cu maşina Poliţiei municipiului Carei, Biroul Poliţiei Rurale, cu numărul de înmatriculare B 52 KWG pe ruta Tăşnad – Carei (26 km), deşi IPJ Satu Mare îi deconta o chirie de circa 1.500- 2.000 lei pentru un apartament, sumă exagerat de mare la nivelul municipiului Carei.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE