More

  Fenomenul “Castelanii”, 50 de ani de activitate

  castelanii

  Anul 2014 marchează 50 de ani de la debutul fenomenului artistic muzical Castelanii, a cărui amploare, unicitate şi continuitate este comparabilă cu cea a faimoaselor şcoli de artă şi de muzică. Pentru a sărbători o jumătate de secol de activitate, Direcţia de Cultură a Municipiului Carei şi Centrul Cultural al municipiului Carei, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Carei, au organizat sâmbătă o suită de evenimente.

  Simpozion despre istoria Castelanilor
  Manifestările au debutat de la ora 11.00, în Sala Cavalerilor a Castelului Karolyi, cu un simpozion despre istoria Castelanilor la care au participat foşti şi actuali membri ai formaţiei Castelanii, colaboratori, dar şi oficialităţi judeţene şi locale. Printre aceştia pot fi amintiţi compozitorul Zsolt Kerestely, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, primarul oraşului Carei, Eugen Kovacs, dar şi alte personalităţi.

  Primul care a luat cuvântul a fost primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, care a transmis un cuvânt de bun venit tuturor oaspeţilor şi a evidenţiat amprenta pusă de formaţia Castelanii în activitatea culturală a municipiului Carei şi a judeţului Satu Mare. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a arătat că în cele cinci decenii de istorie, Castelanii au promovat activ municipiul Carei şi judeţul Satu Mare. “De-a lungul celor 50 de ani de activitate, prin formaţia Castelanii au trecut şi s-au format multe talente careiene. Multe dintre aceste talente s-au şi afirmat mai târziu în muzică, astfel că formaţia Castelanii a pus Careiul şi judeţul Satu Mare pe harta muzicală a României”, a mai arătat Ştef, care a evidenţiat rolul mentorului Peter Karácsonyi la afirmarea Castelanilor.

  Frumoase cuvinte de apreciare la adresa fenomenului Castelanii a mai spus şi directorul Direcţiei de Cultură Satu Mare, George Vulturescu, care a arătat că Satu Mare nu a reuşit să depăşească niciodată Careiul din punct de vedere muzical, şi acest lucru se datorează castelanilor. Totodată, compozitorul Zsolt Kerestely, care a avut un aport substanţial la promovarea Castelanilor din Carei, a apreciat activitatea acestui grup muzical. “Prin Castelanii, multe talente din Carei au avut posibilitatea să se afirme. Mă bucur că mi-am adus şi eu aportul la lansarea acestei trupe pe vremea când încă lucram la Televiziunea Română, iar de Castelani mă leagă amintiri de o viaţă”, a spus cunoscutul compozitor român.

  Castelanii – trecut, prezent şi viitor
  Au mai luat cuvântul foşti membri ai Formaţiei Castelanii. Unul dintre aceştia a afirmat că trupa Castelanii a luat fiinţă în anii 60 când un grup de tineri din Carei au înfiinţat o trupă de muzică. Câţiva ani mai târziu, destinele formaţiei au fost preluate de Peter Karácsonyi, după care trupa s-a mutat la Casa de Cultură, unde a şi primit numele de Castelanii.

  Actualul coordonator al formaţiei, Szucs Jozsef, a arătat că tradiţia Castelanilor este continuată la Carei. În prezent, în cadrul acestei formaţii activează peste o sută de tineri talentaţi din Carei, care sunt instruiţi după regulile impuse de Peter Karácsonyi, şi că viitorul formaţiei este asigurat.

  În continuarea simpozionului, au fost decernate diplome, a fost lansată cartea “Castelanii 50 de ani”, a fost dezvelit bustul profesorului Peter Karácsonyi, căruia i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Carei, Post Mortem. După amiază, la Casa Comunitară Sf. Ladislau, a avut loc spectacolul festiv “Castelanii”, cu participarea mai multor generaţii – de la membrii fondatori până la Castelanii de azi.

  Fenomenul Castelanii a evidenţiat potenţialul artistic al oraşului Carei la nivel naţional şi internaţional, lansând numeroşi interpreţi şi profesionişti în industria muzicii. Competenţa lor muzicală a fost confirmată prin numeroasele succese obţinute la concursurile de muzică din ţară şi din străinătate, lăsând în urma lor o bogată moştenire culturală oraşului Carei, prin prezenţa lor pe micul ecran încă din anii 70, lansarea de discuri muzicale şi colaborări cu artişti şi compozitori de prestigiu. În prezent, Castelanii reprezintă un punct de referinţă pe harta muzicală a istoriei cât şi un brand care defineşte oraşul Carei.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE