More

    Furtul de lemne, combătut cu ajutorul tehnologiei

    sumal

    Sistemul de urmărire SUMAL, care va intra în testare la nivel naţional în data de 21 septembrie şi va fi folosit începând cu data de 8 octombrie, are menirea de a duce la combaterea furtului de lemne din pădurile ţării prin urmărirea şi controlarea exploatării de masă lemnoasă. Sistemul a fost prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de prefectul Eugeniu Avram, alături de directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, şi de coordonatorul Inspecţiei Silvice Satu Mare, Maria Antal.

    Urmărire la secundă
    Atât prefectul Eugeniu Avram, cât şi directorul Direcţiei Silvice, Sever Şter, au arătat, în cadrul întâlnirii cu presa, că noua legislaţie a fost aşteptată de foarte mult timp şi că implementarea sistemului SUMAL va duce la diminuarea furtului de material lemnos din pădurile României. Prin soft-ul SUMAL, pus la dispoziţie gratuit utilizatorilor, se instituie un sistem de urmărire la secundă a modului de exploatare a materialului lemnos. Practic, prin intermediul soft-ului, care poate fi instalat pe telefoanele mobile inteligente sau pe tablete, se va ţine o evidenţă “la secundă” a tăierilor de arbori din păduri.

    În momentul înregistrării materialului lemnos, aplicaţia va emite un cod unic care va fi consemnat în avizele de însoţire a materialului lemnos, împreună cu data, ora, minutul şi secunda la care codul a fost emis. În cazul în care în zonă nu este semnal de internet, va fi emis un semnal off-line care va fi activat în momentul în care se va ajunge într-o zonă cu semnal, dar nu mai târziu de şapte ore de la momentul solicitării codului. Soft-ul va putea fi folosit atât de angajaţii Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic şi de Vânătoare, cât şi de ofiţeri de poliţie, vameşi, reprezentanţi ai agenţilor economici sau transportatori. Astfel, transportul materialului lemnos va putea fi urmărit în trafic de către agenţii de poliţie doar tastând numărul de înmatriculare a autovehiculului care face transportul.

    În data de 21 septembrie va avea loc la nivel naţional testarea sistemului SUMAL, care va putea fi folosit, apoi, începând cu data de 8 octombrie în toate judeţele ţării. În judeţul Satu Mare, până în prezent, au depus cereri pentru a achiziţiona soft-ul 166 de persoane de la 116 agenţi economici, precum şi 180 de angajaţi ai celor opt ocoale silvice.

    Masa lemnoasă neînregistrată, confiscată
    Potrivit celor afirmate de Maria Antal, materialul lemnos constatat în trafic şi care nu este înregistrat în aplicaţia SUMAL va fi confiscat. De asemenea, mai sunt prevăzute amenzi cuprinse între 1.000 şi 20.000 de lei pentru diferite perioade de neutilizarea sistemului în cazul exploataţiilor de material lemnos.

    Soft-ul SUMAL nu va fi folosit în cazul transporturilor de lemne pentru gospodării. “Iniţial a fost stabilit că nu va fi folosit acest sistem pentru transporturi de până la un metru cub de material lemnos. Ulterior s-a revenit şi s-a dat acordul ca sistemul SUMAL să nu fie folosit în cazul transporturilor de până la trei metri cubi de lemne. În cazul acestor transporturi, vor fi folosite doar avizele de însoţire fără a fi înregistrate în sistem”, a precizat Maria Antal. Astfel, sistemul SUMAL are în vedere exploatările de mari dimensiuni de masă lemnoasă.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE