More


  Goana după rechizitele şcolare

  - Advertisement -

  rechizite

  Mai sunt două săptămâni până la începerea şcolii, iar părinţii au început să colinde librăriile pentru a cumpăra rechizite pentru odraslele lor. Librarii s-au pregătit temeinic pentru această perioadă, astfel că aici pot fi găsite toate cele necesare pentru ca elevii să înceapă noul an şcolar. Un ghiozdan echipat cu toate cele necesare poate costa între 100 şi 200 de lei pentru elevii din ciclul primar, între 150 şi 350 lei pentru cei din ciclul gimnazial şi până la 400 de lei pentru elevii de liceu.

  Interes în creştere
  Librarii sătmăreni spun că interesul părinţilor pentru rechizitele şcolare a crescut în ultima săptămână, astfel că vânzările au cunoscut o creştere cu circa 30-40% la acest capitol. “Este un interes moderat din partea părinţilor pentru rechizite. Am încercat să ne aprovizionăm pentru această perioadă şi cu rechizite mai ieftine, accesibile majorităţii părinţilor, dar şi mai scumpe, pentru cei mai pretenţioşi. Ne-am pregătit din timp cu toate cele necesare pentru ca părinţii să poată găsi tot ce au nevoie pentru ca elevii să înceapă cu bine noul an şcolar”, ne-a declarat directorul socităţii Librasam, Iuliana Sabău. Librăriile şi-au amenajat standuri special destinate rechizitelor şcolare.

  Directorul societăţii sătmărene a mai precizat că nu s-a constatat o creştere de preţuri la rechizite comparativ cu anul precedent. “Chiar am putut constata că unii furnizori ne-au livrat rechizite la preţuri chiar mai mici faţă de anii anteriori. Sunt produse scumpe, este adevărat, dar clienţii noştri au de unde alege şi rechizite mai ieftine, după buzunarul fiecăruia”, a mai adăugat Iuliana Sabău.

  Între 100 şi 300 de lei, ghiozdanul pentru cei mici
  Un ghiozdan echipat cu toate cele necesare pentru elevii din ciclul primar poate costa între 100 şi 300 de lei, potrivit librarilor sătmăreni. Astfel, preţul unui ghiozdan pentru cei mici oscilează între 20 şi 40 de lei, dar cele mai scumpe, pentru cei pretenţioşi, pot ajunge şi la 100 de lei.

  Caietele cu lunii ajutătoare pentru clasele întâi şi a doua costă un leu, cele de matematică, cu 38 de file, costă1,3 lei, un bloc de desen între 2 şi 5 lei, un set de pensule costă 4,5 lei, acuarele între 4 şi 8 lei, la fel ca şi plastilina, iar un penar echipat cu toate cele necesare poate costa între 30 şi 40 de lei. De asemenea, mai sunt necesare carioci, a căror preţ oscilează între 7 şi 15 lei, trusă de geometrie, între 2,5 şi 5 lei, sau coperţi de caiete şi cărţi, a căror preţ oscilează între 0,5 şi 3,5 lei.

  Pentru elevii din ciclul gimnazial, echiparea completă pentru şcoală costă, estimativ, între 150 şi 350 de lei. Faţă de elevii din ciclul primar, aceştia trebuie să-şi mai cumpere caiete cu linii, a căror preţ oscilează între 1,3 şi 2,8 lei, caiete studenţeşti, la 3 lei, sau caiete speciale de biologie sau muzică, între 1 şi 2 lei bucata. De asemenea, şi ghiozdanul celor din ciclul gimnazial este mai scump puţin decât a celor din ciclul primar, preţul acestora putând ajunge chiar şi la 100 de lei.
  Pregătirea de şcoală pentru elevii de liceu poate costa estimativ între 200 şi 400 de lei. Faţă de cei mai mici, elevii de liceu preferă un rucsac, al cărui preţ oscilează între 50 şi 150 de lei, sau mape, care costă între 15 şi 45 de lei.

  Urmează şi alte cheltuieli
  În afară de rechizitele mai sus menţionate, după începerea şcolii elevii vor avea nevoie şi de caietele tematice. “Deocamdată părinţii nu ştiu despre ce este vorba. Vor fi nevoiţi să le cumpere doar după ce învăţătorii şi profesorii le vor spune elevilor, abia apoi le vor cumpăra”, a mai declarat Iuliana Sabău. De asemenea, tot după începerea şcolii vor fi elevi, în special cei de liceu sau cei din ciclul gimnazial, care vor avea nevoie şi de unele manuale. Toate acestea vor goli şi mai mult buzunarele părinţilor.

  La un calcul mediu, părinţii care au doi copii de şcoală, unul din ciclul primar şi unul în ciclul gimnazial, vor fi nevoiţi să scoată din buzunar cel puţin 500 de lei, asta în cazul în care pretenţiile sunt mai modeste.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img