More


  Inima şi sufletul patrimoniului românesc a ajuns la Satu Mare

  - Advertisement -

  5

  Un adevărat tezaur de obiecte antice din aur şi argint urmează să fie expus în municipiul Satu Mare. Este vorba de preţioasa şi spectaculoasa expoziţie “Aurul şi argintul antic al României”, care va fi găzduită de Muzeul de Artă în perioada 17septembrie-2 noiembrie 2014. Anunţul a fost făcut public în mod oficial în cursul zilei de ieri, la Muzeul de Artă, de către preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, şi reprezentantul Muzeului Naţional de Istorie a României, Rodica Oanţă Marghitu. Un bilet costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Doritorii pot să-şi achiziţioneze şi catalogul expoziţiei, la preţul de 90 de lei, ori vederi cu obiecte din expoziţie, care costă doi lei bucata.

  Muzeul Judeţean, a patra gazdă a expoziţiei
  După Bucureşti, Timişoara şi Oradea, judeţul Satu Mare este a patra gazdă a expoziţiei “Aurul şi argintul antic al României”. “Expoziţia este organizată de către Guvernul României, deci Ministerul Culturii plăteşte asigurarea şi din acest motiv s-a putut aduce şi la Satu Mare această cantitate de obiecte de aur. Întotdeauna aurul este spectaculos, dar trebuie să mergem dincolo de metal şi aurul este interesant şi prin valoarea artistică pe care o poartă. De aceea această expoziţie este cu totul şi cu totul specială”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta. Acesta a mai precizat că expoziţia cuprinde peste o mie de piese din aur şi argint. “Au fost aduse 1.004 piese şi constă în piese de aur, pornind de la podoabe, chiar şi arme de aur, piese mari, vase, deci tot felul de obiecte de o mare valoare artistică şi de o mare însemnătate. Expoziţia are şase secţiuni, de la apariţia aurului până în antichitatea târzie. Cel mai vechi obiect care va fi expus este din perioada neolitică târzie. Primele obiecte confecţionare din aur au fost broşele sau nasturii”, a conchis Liviu Marta.

  Consiliul Judeţean sprijină cultura
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ţinut să mulţumească Guvernului României pentru această idee, care le-a oferit tuturor sătmărenilor posibilitatea de a deveni martorii oculari ai valorii tezaurului naţional. “Eu cred că pentru sătmăreni este un cadou foarte frumos. Eu ca şi sătmărean dacă vreau să vizitez o expoziţie interesantă trebuie să merg la Bucureşti, peste 650 de kilometri. Eu vreau să mulţumesc Ministerului Culturii pentru această iniţiativă foarte bună. Noi, aici, am spus-o şi cred că am şi reuşit împreună cu instituţiile de cultură subordonate Consiliului Judeţean să mergem mai aproape de sătmăreni. Şi noi am ajuns la această concluzie, că de multe ori expoziţiile poate e mai bine să le duci la sătmăreni acasă”, a declarat Adrian Ştef.
  Mai mult, Adrian Ştef a precizat că instituţia pe care o reprezintă va facilita accesul tuturor sătmărenilor la această expoziţie. “Tezaurul de aur şi de argint al României, dincolo de valoarea materială, are şi o valoare sentimentală puternică. Chiar mă bucur că noi reuşim să fim gazda acestei frumoase expoziţii. Sunt foarte mulţi sătmăreni, să ştiţi, care mă întreabă de această expoziţie şi sunt foarte multe comunităţi pe care încercăm să le ajutăm cu mijloace de transport pentru a putea vizita această expoziţie, şi vorbim aici inclusiv de copii, elevi. Noi, Consiliul Judeţean, ne vom implica direct pentru a le pune la dispoziţie mijloace de transport. Este important pentru fiecare cetăţean să îşi cunoască istoria ţării”, a declarat Adrian Ştef.

  “Cloşca cu puii de aur”, vedeta expoziţiei
  Aurul şi argintul antic al României, scoase din depozit o dată la câteva zeci de ani, au ajuns la Muzeul Judeţean. Cele peste o mie de exponate vor putea fi admirate zilnic, până la începutul lunii noiembrie. Piesele sunt de o valoare inestimabilă şi fac parte din Tezaurul Naţional al României. Cele o mie de piese care au ajuns în Satu Mare sunt aranjate în ordine cronologică în sălile de expoziţie: din secolul al V-lea  înainte de Hristos, până în secolul al VII-lea după Hristos. Podoabele, vasele, statuetele sau obiectele decorative din aur şi argint îi aşteaptă pe sătmărenii care vor să vadă cum arată reprezentarea istoriei în varianta preţioasă a tezaurului ţării. Cele mai impresionante piese sunt cele care fac parte din Tezaurul de la Pietroasa şi sunt cunoscute sub denumirea de “Cloşca cu puii de aur”. Din tezaurul format din 22 de piese, doar 12 mai sunt în custodia Muzeului Naţional de Istorie şi sunt unice în lume. “Aşa cum sunt ele, ca tezaur, ca ansamblu şi în forma în care le regăsim în Tezaurul de la Pietroasa, piesele sunt absolut unice. De exemplu, există vase, căni cum e cea de la Pietroasa, există mai multe, dar sunt din argint. Aceasta este unica de aur”, a declarat Rodica Oanţă Marghitu, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României.

  Peste o mie de obiecte
  Expoziţia are 1.004 piese care provin de la 32 de muzee. Obiectele din aur şi argint din expoziţie sunt bijuterii, fibule, pandantive, cupe, coifuri, mici statuete  sau tot felul de alte ornamente, descoperite fie întâmplător , fie în morminte ce datează din antichitate, piesele datate din epoca bronzului până în secolul V după Hristos. Fiecare piesă din expoziţie are povestea ei. Printre artefactele prezentate în expoziţia “Aurul şi argintul antic al României” există atât exemplare cu o lucrătură mai simplă, cât şi adevărate puncte de referinţă în arta metalului preţios. Mărturie pentru veleităţile artistice şi îndemânarea orfevrielor de altădată sau pentru complexitatea soluţiilor tehnologice folosite pot sta, printre altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice: Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu, diversitatea şi bogăţia de forme a orfevrăriei dacice: brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti şi, nu în ultimul rând, inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni sau Histria.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img