More


  Lacăt pe porţile târgurilor de animale

  - Advertisement -

  5

  Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare a hotărât ieri să închidă toate târgurile din judeţ până în data de 5 octombrie. Măsura a fost luată pentru prevenirea apariţiei bolii limbii albastre. Prefectul Eugeniu Avram a explicat că această măsură este doar una temporară. Pentru a fi siguri că se va respecta Ordinul Prefectului, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) vor efectua filtre în tot judeţul. Culmea, nu vor scăpa nici ţânţarii, urmând să fie efectuate filtre şi, eventual, dezinsecţii.

  Verificări stricte
  Deşi este situat la sute de kilometri depărtare de zonele în care s-au înregistrat cazuri de animale infectate, în judeţ vor fi închise toate târgurile şi va fi supravegheată circulaţia vacilor şi oilor. Astfel, toate târgurile de animale vor rămâne închise pe raza judeţului Satu Mare până pe data de 5 octombrie, interval în care inclusiv proprietarii de stâne nu au voie să mute animalele din amplasament, iar dacă acest lucru se impune nu o pot face fără permisiunea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare. Aceste măsuri au fost instituite prin Ordinul Prefectului, care vine să completeze Planul de măsuri pentru eradicarea bolii limbii albastre. Pentru a fi siguri că se va respecta Ordinul Prefectului, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) vor efectua filtre în tot judeţul.

  Măsuri preventive pe hârtie
  Dacă se vor găsi exemplare care dau semne de boală, medicii veterinari vor preleva probe de sânge, iar dacă diagnosticul se confirmă vor fi urmate procedurile prevăzute de lege. Animalele care nu mai pot fi salvate vor fi sacrificate, iar proprietarii despăgubiţi. Procedura legală prevede instituirea unei zone de protecţie în jurul focarului, pe o rază de 100 km, şi a unei zone de supraveghere, pe încă 50 km în plus faţă de zona de protecţie. În aceste zone, crescătorii trebuie să anunţe personalul veterinar imediat, în cazul în care observă manifestări suspecte ale animalelor din gospodărie. După cum se ştie, boala limbii albastre nu este periculoasă pentru oameni, însă mortalitatea în rândul animalelor care o contractează este mare. Boala se transmite de la un animal la altul doar prin înţepăturile unei anumite specii de ţânţari.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img