Livrările de gaz: Barroso și Putin subliniază ”importanța” de a continua dialogul3

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durao Barroso, au subliniat luni seara, în timpul unei convorbiri telefonice, ‘importanța’ de a continua dialogul pe marginea livrărilor de gaz spre Europa, informează marți AFP.

Acest dialog este menit să ‘asigure livrările întrerupte de gaz rusesc spre Europa via teritoriul ucrainean’, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Rusia și-a suspendat la mijlocul lui iunie livrările de gaz spre Ucraina, care după instalarea la Kiev a liderilor prooccidentali refuză creșterea de preț impusă de Gazprom și care a acumulat, potrivit Moscovei, datorii în valoare de 5,3 miliarde de dolari.

Acest diferend ar putea afecta livrările spre Europa, o mare parte dintre aceste livrări tranzitând Ucraina, în cazul în care această țară ar decide să preia la iarnă, pentru a face față penuriei de gaz, o parte din cantitatea destinată țărilor europene.

În aceeași convorbire, Putin și Barroso au acordat ‘o atenție specială unei puneri în aplicare concrete a înțelegerii privind amânarea intrării în vigoare a Acordului de asociere dintre Ucraina și UE până la 1 ianuarie 2016’.

Această amânare, propusă vineri în urma unei reuniuni ministeriale tripartite UE-Rusia-Ucraina ar urma să primească și sprijinul statelor membre ale UE, dar suscită deja mari controverse în Ucraina.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts