More

  Medicina şcolară, în pragul colapsului

  medicina

  Medicina şcolară din judeţul Satu Mare este deservită în prezent de doar jumătate din personalul prevăzut în normativele elaborate de Ministerul Sănătăţii, astfel că ar fi necesară dublarea numărului de medici pentru ca acest sector să funcţioneze normal. Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Lidia Tămaş, a atras recent atenţia asupra acestui aspect, afirmând că atât medicii cât şi asistentele din şcoli nu-şi pot desfăşura corect activitatea pe fondul numărului mare de elevi arondaţi. Sunt însă şanse ca în scurt timp Ministerul Sănătăţii să elaboreze un plan de revigorare a medicinei şcolare la nivel naţional.

  Probleme mari cu medicii
  Potrivit celor afirmate de Lidia Tămaş, în judeţ există probleme însemnate cu medicii din şcoli. “Asistenţa medicală din şcoli este foarte încărcată pentru medicii care-şi desfăşoară aici activitatea deoarece sunt foarte puţini şi, prin arondare, au sub supraveghere un număr foarte mare de elevi. Un medic şcolar are în subordine câte 6-7 unităţi şcolare şi în aceste condiţii îşi desfăşoară activitatea foarte greoi”, a mai afirmat reprezentantul DSP.

  Potrivit normativelor elaborate de Ministerul Sănătăţii, un medic şcolar ar trebui să aibă în îngrijire un număr de 2.000-2.500 de elevi. La un număr de circa 57.000 de elevi existenţi în judeţ în acest an şcolar, potrivit normativelor mai sus amintite, ar trebui să existe circa 25 de medici şcolari. În realitate, sunt doar 11 astfel de medici, adică mai puţin de jumătate faţă de cât ar fi necesar. Opt dintre aceştia se află la Satu Mare, doi la Carei şi unul la Negreşti Oaş. “Probleme mari sunt în mediul urban. În mediul rural, medicina şcolară este asigurată, în marea majoritate a cazurilor, de medicii de familie. Însă la oraşe, situaţia este destul de dificilă, iar medicilor le este cât se poate de greu să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale”, a mai spus Lidia Tămaş.

  Situaţie asemănătoare în cazul asistentelor
  Nici în cazul asistentelor din cadrul cabinetelor medicale şcolare situaţia nu este deloc mai bună. Potrivit aceloraşi normative, un asistent medical ar trebui să aibă sub supraveghere între 800 şi 1.200 de elevi. La o medie de o mie de elevi pentru o asistentă, ar însemna că la cei 57.000 de elevi ar trebui să existe cel puţin 57 de asistente medicale. În realitate, conform celor declarate de Lidia Tămaş, în momentul de faţă în judeţul Satu Mare nu sunt decât 49 de asistente medicale. Ca şi în cazul medicilor, situaţia este foarte delicată în şcolile din mediul urban. Chiar dacă situaţia nu este atât de gravă ca în cazul medicilor şcolari şi în acest caz ar trebui luate unele măsuri.

  În afară de lipsa acută de personal în medicina şcolară, nici cabinetele medicale şcolare nu sunt foarte bine dotate. Multe dintre acestea sunt dotate doar cu un tensiometru şi un stetoscop, iar medicamentele, în foarte multe cazuri, lipsesc cu desăvârşire.

  Promisiuni de reformare a medicinei şcolare
  Medicul Lidia Tămaş a încercat să sensibilizeze autorităţile judeţene şi locale ca împreună să facă demersuri către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei pentru a putea fi deblocate posturi în vederea angajării de personal medical. “Trebuie făcute demersuri către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei şi poate că vom reuşi să angajăm personal medical, însă este nevoie de aportul autorităţilor judeţene. Totodată, trebuie convinşi şi medicii să vină şi să-şi practice meseria în medicina şcolară, aşa că nu va fi deloc uşor”, a mai spus reprezentantul DSP Satu Mare, care a adăugat că salariilor cadrelor medicale din şcoli sunt achitate de la Ministerul Sănătăţii prin instituţia pe care o reprezintă.

  Totuşi, Lidia Tămaş îşi pune speranţa într-un program de reformare a medicinei şcolare. “Ministerul Sănătăţii lucrează la un amplu proiect de reformare a medicinei şcolare. Tragem speranţe că acest proiect va fi finalizat în cel mai scurt timp şi lucrurile se vor îndrepta”, a mai spus Lidia Tămaş.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE