More

  Meseria redevine brăţară de aur

  1

  Tinerii sătmăreni încep să se reorienteze înspre meserii. Tot mai mulţi dintre aceştia realizează că, pe piaţa muncii, o diplomă de absolvire a unei şcoli profesionale valorează uneori mai mult decât o diplomă de liceu. Cei care stăpânesc o meserie îşi găsesc mult mai uşor locuri de muncă. Unii dintre elevii şcolilor profesionale au şansa de a fi angajaţi chiar de firmele la care şi-au făcut practica. Un exemplu în acest sens îl constituie Grupul Şcolar Simion Bărnuţiu din Carei. Deşi la sesiunea din vară niciun elev n-a luat Bacalaureatul, iar la sesiunea din toamnă a reuşit doar unul, aproape toţi absolvenţii de şcoală profesională din acest an au reuşit deja să se încadreze în câmpul muncii.

  Concurenţă tot mai mare
  Cunoaşterea unei meserii căutate pe piaţa muncii poate asigura un nivel de trai decent pentru tinerii sătmăreni. Firmele din judeţul Satu Mare se confruntă cu o adevărată criză de personal calificat. Asociaţiile patronale au reclamat în repetate rânduri autorităţilor judeţene că tinerii absolvenţi nu sunt pregătiţi în meserii cerute pe piaţa muncii. În urma acestor solicitări, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a întocmit astfel planul de şcolarizare încât să corespundă cerinţelor existente pe piaţa muncii. Măsura s-a bucurat de succes, mai multe firme încheind chiar parteneriate cu şcolile profesionale, prin care se obligă să-i primească pe elevi pentru a-şi efectua practica. Evaluaţi continuu şi formaţi în funcţie de necesităţile firmelor în cauză, majoritatea elevilor sunt angajaţi după absolvire. Asta în cazurile în care absolvenţii de şcoală profesională nu vor să-şi completeze studiile, urmând cursuri liceale la zi. Pentru a împăca şi capra şi varza, unii preferă să se angajeze şi să urmeze liceul la seral.
  Decât să devină şomeri cu diplomă de Bacalaureat, o bună parte din absolvenţii ciclului gimnazial se orientează spre şcolile profesionale. Concurenţa la admiterea în şcolile profesionale devine tot mai mare, de la un an la altul. În unele şcoli de profil profesional din judeţul nostru s-a ajuns să se înregistreze chiar şi trei candidaţi pe un loc la recentele admiteri. Interesul tot mai crescut al tinerilor pentru meserii este îmbucurător.

  Schimbare de concepţii
  Pentru ca tinerii să redevină interesaţi de meserii a fost nevoie şi este încă nevoie şi în continuare de o schimbare de mentalitate, atât din partea tinerilor cât şi a părinţilor. Aceştia trebuie să-şi dea seama că nu toată lumea trebuie să fie intelectual. Decât să-şi dea copiii la liceu, pe care apoi îl absolvă fără să aibă nicio pregătire, devenind ulterior şomeri cu diplome de Bacalaureat, mai bine îi îndrumă spre meserii. Stăpânirea unei meserii căutate pe piaţa muncii le oferă siguranţa unui trai decent. Stăpânind o meserie, le este mai uşor să se angajeze. Având un loc de muncă stabil, nu mai sunt nevoiţi să emigreze în străinătate, unde marea lor majoritate prestează munci necalificate, în special în construcţii şi agricultură.
  Cadrele didactice ar trebui să se implice şi ele mai mult în consilierea absolvenţilor ciclului gimnazial. Învăţătorii şi consilierii şcolari ar trebui să ia taurul de coarne şi să le explice părinţilor că odraslele lor ar fi mai avantajate dacă ar urma o şcoală profesională decât să meargă la liceu. Probabil că prima reacţie a părinţilor ar fi una de revoltă, pe motiv că le sunt desconsideraţi copiii. Însă, cu argumente clare, ar putea fi lămuriţi că le-ar face de fapt un bine copiilor, asigurându-le viitorul. Chiar dacă în mod excepţional nu ar reuşi să-şi găsească de lucru în ţară, stăpânirea unei meserii le-ar creşte şansele de angajare în străinătate.

  Un exemplu elocvent
  Un exemplu elocvent în această privinţă este Grupul Şcolar Simion Bărnuţiu din Carei, care n-a reuşit să pregătească viitori intelectuali, în schimb a reuşit să formeze meseriaşi care şi-au găsit imediat de lucru. În sesiunea din vară a Bacalaureatului niciun elev al instituţiei de învăţământ nu a reuşit să promoveze examenele. În sesiunea din toamnă, doar un absolvent a reuşit această performanţă. În schimb, majoritatea absolvenţilor profilului profesional au reuşit deja să se angajeze, la nici două luni de la absolvire. Din cei 20 de absolvenţi ai cursurilor profesionale de mecanic auto, jumătate sunt deja angajaţi. Din cei 15 absolvenţi ai cursurilor profesionale de tapiţeri, 14 au loc de muncă, 13 fiind angajaţi de firma Polipol Foieni, la care şi-au efectuat practica, ne-a declarat directorul Grupului Şcolar Simion Bărnuţiu, Emeric Gindele.
  La forma de învăţământ liceală, specializarea tehnician mecanic întreţinere şi reparaţii, din cei 12 absolvenţi şase şi-au găsit de lucru. De asemenea, din cei 15 absolvenţi ai specializării de tehnician în agricultură şapte sunt angajaţi în domeniul agricol. Cel mai bun randament s-a înregistrat la clasa de textile, unde toţi cei şase absolvenţi au fost încadraţi în câmpul muncii. Cel puţin aceşti tineri nu vor fi nevoiţi să participe la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, care va fi organizată la nivel judeţean în data de 26 septembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Satu Mare.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE