Mii de credincioşi s-au rugat în bisericile din judeţ1

Mii de credincioşi ai diferitelor culte creştine din întreg judeţul au sărbătorit ieri “Nașterea Maicii Domnului”. Mai exact, aproape 30 de biserici a tuturor confesiunilor creştine din județ și-au prăznuit hramul. Un eveniment de amploare a avut loc în municipiul Satu Mare, mai exact la Biserica ortodoxă cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” din Cartierul Soarelui, acolo unde s-au rugat şi prefectul Eugeniu Avram, respectiv primarul şi viceprimarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica şi Radu Roca. Slujba a fost oficiată de către preoţii parohi Coriolan Nastai şi Vasile Tătăran. Situată în Cartierul Soarelui, pe malul stâng al râului Someş, care împarte în două municipiul Satu Mare, Biserica ortodoxă cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” străluceşte prin frumuseţea şi originalitatea ei, îmbinând în mod armonios tradiţia cu actualitatea, acomodându-se la o societate în permanentă mişcare şi transformare, în aşa fel încât să răspundă tuturor cerinţelor prezente şi viitoare.


Şi, într-adevăr, toţi credincioşii care îi trec pragul rămân profund impresionaţi şi încântaţi de cele ce li se deschid în faţa ochilor, simţind totodată o linişte care le stapâneşte sufletele, deoarece, în fond, acesta este unul dintre rolurile Bisericii, de a aduce pace în fiinţele celor ce îşi pun cu putere nădejdea în Dumnezeu. La 8 septembrie 2002, P.S. Justinian Chira al Maramureşului şi Sătmarului declara în Catedrala ortodoxă din Negresti-Oaş, că biserica “Naşterea Maicii Domnului” din municipiul Satu Mare este poate cea mai frumoasă şi mai măreaţă din întregul judeţ. Piatra de temelie a bisericii “Naşterea Maicii Domnului” a fost sfinţită în data de 16 septembrie 1973, în cadrul Vecerniei, de către P.S.  Sa Dr. Vasile Coman al Oradiei.
De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, alături de directorul de Cancelarie al Prefectului, Raul Băbţan, Nicolae Bura administratorul judeţului  precum şi primarul comunei Călineşti-Oaş, Gheorghe Copil, au ales să se roage la Biserica ortodoxă cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” din Călineşti-Oaş, alături de câteva sute de localnici, slujba fiind oficiată de către părintele Mihalca Găvrilă. Este demn de menţionat faptul că atât femeile cât şi bărbaţii, de la cel mai mic la cel mai mare, au fost îmbrăcaţi în straie populare oşeneşti, semn că tradiţia continuă să ocupe un loc de cinste, primordial, în sufletele oamenilor acestor locuri. Biserica ortodoxă cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” a fost ridicată în anul 1988, edificiu construit și amenajat special pentru celebrarea cultului creştin ortodox.
Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts