Moftinul se transformă în micul Dallas al judeţului Satu Mare6

După o serie de teste efectuate în judeţul Satu Mare în ultimii doi ani a reieşit faptul că Moftinul are zăcăminte importante de petrol. După ce a obţinut autorizaţia de mediu, Compania Winstar Satu Mare, deținută de cel mai bogat polonez – Jan Kulczyk, va efectua activități de explorare pe raza comunei Moftin. Astfel, Moftinul se va transforma într-un mic Dallas al judeţului Satu Mare.

Despre ce este vorba
Winstar are concesionată în județul Satu Mare o suprafață de 3.000 de kilometri pătrați și vrea să investească, începând chiar din următoarele săptămâni, şapte milioane de euro pentru activitățile de explorare.
Activitățile de explorare vor începe după ce testele de producţie efectuate au indicat prezenţa unor acumulări de hidrocarburi. Potrivit Winstar, sondele ce vor fi amplasate la Moftin vor fora până la 1.600 m, explorările urmând să dureze 77 de zile. Compania a dat asigurări că vor fi luate toate măsurile de protecție a mediului. ”Activitatea de foraj se va desfășura cu respectarea strictă a tehnologiei și a măsurilor de protecție a mediului prevăzute în proiect, astfel încât să nu fie afectate vegetația, solul și aerul în perimetrul zonei”, precizează Winstar.

Autorităţile au cerut asigurări
Atât conducerea Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, cât şi primarul comunei Moftin, Gheorghe David, au cerut asigurări că nu este vorba despre alt gen de activitate în acest moment. Astfel, potrivit directorului Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, compania Winstar a primit autorizația de mediu după ce a dat asigurări că este vorba de explorare și nu de exploatare. De asemenea, reprezentanţii companiei au dat asigurări că va căuta petrol și nu gaze de șist. Mai exact, metodele de explorare ce vor fi folosite sunt cele clasice și nu prin fracturare hidraulică.
La rândul său, primarul comunei Moftin, Gheorghe David, a cerut asigurări de la APM și Consiliul Județean Satu Mare, care a eliberat certificatul de urbanism, că polonezii nu caută gaz de șist și că nu este afectat mediul înconjurător. “Noi suntem o comunitate foarte deschisă şi ospitalieră. Avem nevoie de un aport la bugetul local, sub orice formă. Dar ţinem foarte mult şi la respectarea normelor de mediu, pentru că noi aici locuim şi trăim din roadele pământului nostru, pe care nu vrem să îl poluăm”, a declarat Gheorghe David.

La Mădăras nu s-a confirmat prezenţa unor acumulări
Reamintim că în luna martie a anului 2012, sondele săpate de Rompetrol în petrimetrul Satu Mare au indicat prezenţa unor acumulări de hidrocarburi. Realizate în parteneriat cu Winstar, subsidiară a Winstar Resources Canada, cele două foraje în perimetrul Satu Mare au obţinut rezultate promiţătoare pentru sonda Moftinu 1.000 (1.600 de metri) şi negative pentru sonda Mădăras 109 (1.700 de metri). Pentru continuarea evaluării descoperirii şi extinderii programului de explorare, Rompetrol şi Winstar au elaborat programul de lucrări geologice, totul culminând cu obţinerea autorizaţiei de mediu pentru a efectua activități de explorare în comuna sătmăreană Moftin.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts