More


  Precizările lui Juncker

  - Advertisement -

  Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a prezentat miercurea trecută, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Bruxelles, componenţa Colegiului comisarilor europeni pentru perioada 2014-2019 şi repartizarea portofoliilor sectoriale. După cum se ştie, Corina Creţu a fost anunţată drept comisar pentru Politici Regionale. Se pune astfel capăt circului românesc din zilele trecute pe tema postului de comisar care-i va reveni României. Diversiunea de la Bucureşti nu şi-a atins scopul, dând chix.

  Conform actualei organigrame, portofoliul pe care îl va deţine Corina Creţu va fi coordonat de unul dintre cei şapte vicepreşedinţi ai noului preşedinte al CE, respectiv de Jyrki Katainen, vicepreşedinte pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Creştere Economică, Investiţii şi Competitivitate. În perioada următoare, după ce viitorii comisari europeni vor fi audiaţi în comisiile europarlamentare de specialitate, între 29 septembrie şi 3 octombrie, vor fi supuşi aprobării Parlamentului European, cu consimţământul căreia Consiliul European numeşte oficial noua comisie europeană, în conformitate cu articolul 17 al Tratatului UE.

  Corina Creţu a declarat că este pregătită şi onorată să-şi asume responsabilitatea conferită, subliniind că dezvoltarea regională este “cea mai importantă politică de investiţii din Europa”, argument în favoarea căruia se impune consemnat faptul că fondurile destinate Politicii Regionale în perioada 2014 – 2020 se ridică la 351,8 miliarde de euro.

  În mod sigur, în repartizarea portofoliului de comisar pentru Politici Regionale, Juncker a avut în vedere, după cum a precizat, experienţa europarlamentară a Corinei Creţu şi faptul că în prezent este vicepreşedinte al Parlamentului European din partea grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, al doilea ca mărime din Legislativul European. Şi, pentru a pune capăt unor speculaţii, Juncker a punctat:”Să nu facem greşeala de a crede că au fost numiţi comisarii la anumite presiuni”. În virtutea unei cutume exclusiv româneşti, comisarul Corina Creţu va fi audiat, posibil în această săptămână, şi în Parlamentul României. Tocmai de aceea se impune ca demersul audierii să aibă în vedere că este vorba, în primul rând, de comisarul chemat să repreziunte interesele cetăţenilor UE, având însă în minte şi în suflet interesele României. Corina Creţu trebuie susţinută atât în Parlamentul României, cât şi în Parlamentul European, aşa cum se cuvine şi cum merită cu prisosinţă.

  Voicu D Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img