Prefectul Eugeniu Avram a declarat ieri, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu circa 40 de asistenţi maternali din judeţ, că va face o serie de propuneri de modificare a legislaţiei în domeniu, care să vină în favoarea celor care au copii în plasament. Modificările care vor fi propuse de prefect vizează creşterea alocaţiilor de hrană pentru copiii aflaţi în plasament, acordarea acestor bani la începutul lunii şi nu la finele acesteia, aşa cum este în prezent, precum şi asigurarea, din partea statului, de indemnizaţii egale pentru toţi copiii aflaţi în această situaţie.
Bani puţini pentru mâncare
Încă de la începutul şedinţei, prefectul Eugeniu Avram a arătat că a convocat întâlnirea de ieri la propunerea liderului de sindicat Vasile Dârle şi că doreşte să asculte şi să rezolve, acolo unde se poate, necazurile cu care asistenţii maternali se confruntă în această perioadă. De asemenea, prefectul a mai arătat că la întâlnire au fost invitaţi şi factori de decizie, care pot da un răspuns cererilor asistenţilor maternali, la şedinţă fiind prezenţi şi directorul economic al Consiliului Judeţean, Hadady Eva, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Octavian Apan, precum şi directorul economic al aceleiaşi instituţii, Marcela Pop.
Asistenţii maternali s-au plâns de faptul că banii de hrană pentru copiii aflaţi în plasament, pe lângă faptul că sunt mult prea puţini, adică 10 lei/copil/zi, vin la finele lunii, şi că în acest fel nu au cum să asigure hrana acestora decât dacă îşi cheltuiesc bani din salariul propriu. Aceştia au mai spus că de multe ori sunt nevoiţi să cumpere “pe cont” de la magazinele alimentare, iar pentru că banii ajung târziu, nu îşi pot achita aceste datorii la timp şi mulţi vânzători nu vor să le mai dea pe datorie. Atât Hadady Eva cât şi Marcela Pop au arătat că legislaţia în vigoare prevede alocaţia de hrană de 10 lei/copil/zi şi că nu pot fi daţi mai mulţi bani. De asemenea, legea mai specifică faptul că aceste alocaţii trebuie achitate după data de 25 a fiecărei luni.
Propuneri de modificare a legii
După ce a ascultat păsurile asistenţilor maternali sătmăreni, prefectul Eugeniu Avram a precizat că, pe baza celor discutate în cadrul întâlnirii de ieri, vor fi formulate de la Satu Mare o serie de propuneri de modificări legislative în domeniu. “Pe baza a ceea ce ne spuneţi azi, specialiştii din cadrul Prefecturii vor formula o serie de propuneri legislative astfel încât să vă uşurăm munca. Vom nota tot ce s-a discutat şi vom trimite la Guvern propunerile voastre”, a precizat prefectul.
Astfel, una dintre aceste propuneri vizează nu numai creşterea alocaţiei de hrană pentru copiii aflaţi în plasament maternal, dar şi achitarea acesteia la începutul lunii, adică cel târziu până în data de 5, şi nu la sfârşitul lunii, cum este în prezent. De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai afirmat că va propune ca indemnizaţiile pentru copiii aflaţi în plasament să fie egale pentru toţi. De asemenea, prefectul a adăugat că va mai organiza o astfel de întâlnire la finele lunii octombrie a acestui an.
Copii fără certificate de naştere
O altă problemă ridicată de către o parte dintre asistenţii maternali s-a referit la faptul că au fost cazuri când au primit în plasament copii care nu au nici măcar certificate de naştere, iar în momentul în care au apelat la diverse servicii medicale pentru aceştia, medicii nu le-au putut acorda deoarece nu au niciun fel de act. Întrebaţi de prefect în ce bază constituţională au luat aceşti copii în plasament, asistenţii maternali au afirmat că pe baza promisiunilor făcute de către unii angajaţi ai DGASPC că le vor face acte. “Am un copil care este de 22 de luni la mine şi nici acum nu are certificat de naştere”, a spus una dintre asistentele maternale.
Prefectul Avram a declarat că trebuie clarificată urgent această situaţie, iar cei care se fac vinovaţi de această stare de fapt vor fi traşi la răspundere.
Florin Dura