Prevenirea suicidului: o urgenţă mondialăDe-a lungul vremii s-a manifestat şi încă persistă din motive diverse multă reticenţă în abordarea acestui fenomen răspândit la nivel mondial, în scopul prevenirii şi reducerii sale drastice. Depăşind prejudecăţile de orice natură ar fi ele, pentru prima dată Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat un raport intitulat „A preveni suicidul, un imperativ mondial”, declarând acest fenomen o problemă de sănătate publică, o urgenţă la nivel global.
Statisticile prezentate ca argumente în raportul OMS sunt cutremurătoare. Astfel, deşi suicidul poate fi prevenit, în lume, la fiecare 40 de secunde, un om se sinucide şi mulţi încearcă să-şi pună capăt zilelor. 75 % dintre sinucideri se înregistrează în ţările cu venituri mici şi mijlocii, dar fenomenul se manifestă în orice regiune geografică şi la toate categoriile de vârstă. Peste 800.000 de persoane se sinucid anual, iar la tinerii între 15 şi 29 de ani, sinuciderea reprezintă a doua cauză de deces.
Raportul OMS consideră acest fenomen o problemă gravă de sănătate publică şi se referă la necesitatea prevenirii lui analizându-l exclusiv din acest punct de vedere, la nivel global.

Este, astfel, relevat faptul că puţine ţări au inclus suicidul printre priorităţile medicale şi doar 28 de ţări au declarat că au dotări şi o strategie naţională de combatere a acestui fenomen. OMS pune accent pe sensibilizarea comunităţilor privitor la suicid, subiect considerat încă tabu. De asemenea, avertizează că, la nivel global, există o lipsă de date privitoare la suicid şi tentative de suicid. În prezent, doar 69 de state membre OMS beneficiază de un sistem de înregistrare a unor date care să poată fi folosite în mod direct pentru estimarea ratelor de suicid.

OMS face şi o serie de recomandări pentru prevenirea şi diminuarea acestui fenomen. Le prezentăm succint pe cele mai importante:

– Depistarea precoce, tratamentul şi acordarea de asistenţă medicală persoanelor cu tulburări psihice de natură suicidară

– Formarea unui personal capabil să evalueze în cazul persoanelor din jur a comportamentului suicidar

– Monitorizarea persoanelor care au trecut printr-o tentativă de suicid

Potrivit Alianţei de Prevenire a Suicidului, în România se înregistrează în fiecare an aproximativ 13 decese prin sinucidere la 100.000 de locuitori, ţara noastră situându-se pe locul al treilea în ierarhia circumstanţelor de moarte violentă.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts