More


  Primăriile, somate să stârpească ambrozia

  - Advertisement -

  2

  Principala temă discutată ieri în cadrul şedinţei extraordinare a Comisiei Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă a fost adoptarea unei hotărâri pentru combaterea şi limitarea răspândirii plantei invazive Ambrosia Artemisiifolia, cunoscută şi ca “Iarba pârloagelor”, de pe raza judeţului Satu Mare, în vederea protecţiei sănătăţii publice. Prin această hotărâre, primăriilor li se cere să cureţe terenurile de vegetaţie pentru a combate ambrosia, care provoacă alergii, rinite sau conjunctivite. Tot în cadrul şedinţei prefectul Eugeniu Avram a felicitat instituţiile pentru felul în care au acţionat în cazul evenimentului de la Băile Termale Acâş.

  Măsuri urgente privind combaterea ambroziei
  În sala mică a Prefecturii s-a desfăşurat ieri o şedinţă extraordinară a Comisiei Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare, convocată de prefectul Eugeniu Avram, ca urmare a solicitărilor directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, şi care a avut ca temă principală de discuţie răspândirea ambroziei în judeţul Satu Mare. În cadrul hotărârii adoptate de CJSU Satu Mare s-a elaborat un plan pentru combaterea plantei, una deosebit de toxică pentru sătmăreni, întrucât provoacă alergii, rinite şi conjunctivite. “Este o situaţie de urgenţă, nu întâmplător se discută în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Va trebui să fie organizate acţiuni tot timpul anului, nu-mi plac acţiunile pompieristice. Trebuie să vedem cum se dezvoltă planta, să sesizăm Ministerul Mediului să treacă la luarea unor măsuri la nivel naţional”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.
  Directorul Elisabeta Bekkesy s-a plâns prefectului de lipsa de implicare a comunităţilor locale privind combaterea ambroziei. Conform celor declarate de Bekessy, singura instiuţie care a avut în vedere un astfel de plan de combatere a fost Primăria Oraşului Negreşti Oaş care, în cadrul unei hotărâri de Consiliu Local, a decis alocarea unor sume de bani pentru stârpirea acesteia, mai ales în perioada verii, când planta începe să înflorească. Deşi este o specie invazivă în România şi periculoasă pentru sănătatea populaţiei, această plantă nu este recunoscută oficial în România ca plantă de carantină. Ambrosia provoacă alergii, rinită, conjunctivită sau chiar bronşită.
  Instituţiile felicitate de prefect în cazul de la Acâş
  Tot în cadrul şedinţei de ieri, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe, a declarat că în urma cercetărilor efectuate de către specialiştii ISU Satu Mare şi a celor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, s-a constatat faptul că tragedia de la Acâş s-a produs din cauza bărbatului, întrucât la faţa locului s-au găsit ţigările şi brichete, deşi în zona respectivă scria clar că “Fumatul este interzis”. La solicitarea directorului Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Satu Mare, Pataki Francisc, prefectul Eugeniu Avram l-a rugat pe colonelul Dan Gheorghe ca pe viitor în zonele periculoase pe lângă “Fumatul interzis” să fie trecut şi “Pericol de explozie”. Totodată, prefectul a felicitat instituţiile pentru operativitatea cu care au acţionat în cazul incendiului de la Acâş, şi că Aeroportul a fost deschis pentru ca cele trei victime să fie transportate cu o aeronavă militară la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

  Fermierii sătmăreni informaţi despre boala limbii albastre
  Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuţa, a declarat în cadrul şedinţei că în zilele trecute a avut întâlniri cu fermierii sătmăreni despre problema bolii limbii albastre care afectează toate rumegătoarele. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin ţânţari. Aceasta prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de ţânţari din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna, iar mortalitatea acesteia poate ajunge până la 100% din efectiv. Totodată, cei de la DSVSA sunt pregătiţi cu echipamente şi dezinfectante în cazul în care vor fi semnalate cazuri de boală în judeţul Satu Mare.
  La finalul şedinţei, prefectul Avram l-a rugat pe şeful secţiei Drumuri Naţionale Satu Mare, Petru Ardelean, să ia măsuri pentru curăţarea parcărilor situate la graniţa dintre judeţele Satu Mare şi Maramureş, urmând ca patrulele de circulaţie să-i observe pe cei care aruncă mizerii în zonele respective.

  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img