More

    Primarul Păuleştiului, acuzat de tergiversarea retrocedărilor

    3

    Nepotul primului subprefect român al Sătmarului, Marius Demian, s-a prezentat ieri la audienţele de la Prefectură şi i-a solicitat prefectului Eugeniu Avram să intervină pentru a urgenta retrocedarea terenurilor pe care le solicită în zona comunei Păuleşti. Acesta a acuzat Comisia Locală de Fond Funciar, Comisia Judeţeană, precum şi pe primarul Iosif Nagy pentru că tergiversează punerea în posesie pentru terenurile cerute. Ba chiar a solicitat ca primarul Nagy să fie pedepsit pentru acest lucru.

    80 de familii din Păuleşti riscă să rămână fără grădini
    Invocând sute de procese, majoritatea câştigate, precum şi zeci de sentinţe judecătoreşti irevocabile şi care trebuie puse în aplicare prin executare silită, Marius Demian i-a solicitat prefectului Eugeniu Avram să intervină pentru urgentarea punerii în posesie a terenurilor solicitate. Acesta a acuzat Comisia Locală de Fond Funciar Păuleşti, Comisia Judeţeană de Fond Funciar şi pe primarul Iosif Nagy că fac tot ce le stă în putinţă să întârzie punerea în aplicare a sentinţelor judecătoreşti. Cu toate că, la insistenţele consilierului juridic Sebastian Domuţ, a recunoscut că o serie de astfel de sentinţe au fost puse în aplicare şi i s-au retrocedat circa 100 de hectare de teren, Demian a afirmat că nu s-a ajuns încă la limita maximă legală de care poate beneficia.
    Mai mult decât atât, Demian a cerut pedepsirea primarului Nagy pentru tergiversarea procesului de punere în posesie şi solicită anularea a 160 de titluri de proprietate. Întrebat ce suprafaţă de teren solicită, Demian a răspuns că ar fi vorba de 14-15 hectare în intravilan şi peste o sută de hectare în extravilan. De asemenea, a mai arătat că nu doreşte să i se retrocedeze tot terenul unei gospodării, ci doar partea de teren pe care nu este construit nimic. Cu alte cuvinte, cu mici excepţii, Demian doreşte practic grădinile din spatele curţilor cetăţenilor din Păuleşti, aceştia urmând să rămână doar cu casa şi curtea. În această situaţie, afirmă Demian, ar fi circa 80 de familii din Păuleşti.
    După mai multe schimburi de replici între Marius Demian şi Sebastian Domuţ, prefectul Eugeniu Avram a solicitat convocarea unei întâlniri cu toţi factorii implicaţi, în cadrul căreia să fie analizate toate cererile depuse de solicitant şi modul în care acestea au fost soluţionate de instituţiile cărora li s-a adresat.

    Cerere disperată
    Un alt caz prezentat la audienţele de ieri de la Prefectură a fost cel al lui Floare Luiza Nicoară, care a venit însoţită de fiul ei. Potrivit expunerii făcute, familia Nicoară a luat un credit ipotecar de la o anumită bancă, dar din cauza faptului că afacerile i-au mers prost în această vară, nu şi-a putut achita ratele pentru restituirea împrumutului. Cum sediul social al firmei este chiar domiciliul familiei Nicoară, acum se văd puşi în situaţia de a fi evacuaţi din propria locuinţă. Familia Nicoară a solicitat reducerea ratei lunare şi prelungirea termenului de rambursare, însă nu a avut înţelegere la conducerea instituţiei bancare, astfel că a cerut ajutor din partea Prefecturii Satu Mare. Prefectul Eugeniu Avram le-a recomandat celor doi să se adreseze Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor pentru a găsi o soluţie. De asemenea, membrilor familiei Nicoară li s-a oferit soluţia de a găsi o altă instituţie bancară care să refinanţeze creditul şi care să stabilească rate lunare mai mici. Bineînţeles, la audienţe nu au lipsit obişnuitele probleme de fond funciar, probleme care au găsit rezolvare în urma intervenţiilor prefectului Eugeniu Avram sau a consilierilor Prefecturii.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE