More


  Prin hăţişurile politicii

  - Advertisement -

  Nu este o constatare surprinzătoare sau de dată recentă aceea că în strădania de a-şi cristaliza opţiunile în perspectiva apropiatei confruntări pentru preşedinţia ţării, potenţialii electori avuţi în vedere se simt derutaţi de hăţişurile politicii actuale. Unele dubioase, altele greu de înţeles în noianul unor atitudini sau ale unor declaraţii contradictorii, cu vădit caracter electoral, care, în loc să clarifice, complică şi mai mult desfăşurarea firească a competiţiei, aflată în preajma finalului ei. Motivele acestei stări de fapte reprezintă tot atâtea semne de întrebare pentru votanţii aşteptaţi la urne, atât în primul, cât şi în al doilea tur de scrutin prezidenţiabil.

  În ceea ce-l priveşte pe Klaus Iohannis, mulţi din posibilii săi simpatizanţi se întreabă de ce nu explică, în sfârşit şi după numeroase solicitări, moralitatea propriului său transfer dinspre FDGR spre PNL, fără să-şi piardă mandatul de primar al Sibiului. Şi de ce nu clarifică dacă a fost sau nu implicat în traficul internaţional de copii ? Care este adevărul legat de casele din proprietatea sa? Sunt toate acuzaţiile mincinoase sau o intenţie de a-l discredita? Răspunsurile întârzie, riscând să se transforme într-un handicap electoral real.

  Este greu, apoi, de înţeles de ce primarul Clujului, Emil Boc, este menţinut în PDL, după ce şi-a exprimat public susţinerea pentru Elena Udrea la preşedinţia României. Vasile Blaga a ezitat să ia măsura excluderii, deşi unii membri din conducerea partidului au cerut acest lucru. Preşedintele PDL ar prefera ca Emil Boc să plece de bună voie din partid pentru că, dacă l-ar exclude, democrat-liberalii ar pierde Primăria Clujului. Membrii şi simpatizanţii PDL nu înţeleg totuşi dacă aceste ezitări au sau nu vreo legătură cu candidatura lui Iohannis şi se întreabă: “Noi cu cine votăm?”

  În sfârşit, dar nu în cele din urmă, Călin Popescu Tăriceanu se pregăteşte să formeze, alături de PC şi ulterior de PSD, “Noul USL”. Adică o nouă alianţă menită să continue până cel puţin în 2016 programul fostului USL. Victor Ponta a anunţat în acest sens că, dacă ajunge la Palatul Cotroceni, va aduce partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR, la guvernare. Situaţie în care zvonacii şi răspândacii susţin că se poate deja subînţelege cine va gestiona guvernul de după prezidenţiale, din care va face parte, dacă Ponta va deveni preşedintele României, şi PLR.

  Deocamdată, electoratul dă semne evidente de derută în faţa hăţişului greu de pătruns al acestui moment politic. Dar, chiar şi în această situaţie, tot electoratului îi revine, în cele din urmă, dreptul să decidă prin vot şi printr-o prezenţă masivă la urnele celor două tururi prezidenţiale, dacă vom ajunge, în sfârşit, la limanul salvator.

  Voicu D Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img