More

  Produsele tradiţionale, în pericol de dispariţie

  2

  Judeţul Satu Mare mai are doar 16 produse înregistrate ca şi produse tradiţionale. Cu doar câteva ore înainte de finalizarea perioadei în care producătorii îşi puteau reatesta produsele tradiţionale, respectiv azi, nu s-a mai înregistrat nicio cerere în acest sens. Zeci de producători, care aveau atestate peste 300 de produse tradiţionale, s-au interesat despre noile prevederi privind reţetele tradiţionale, însă nu au mai întreprins nimic. Data limită pentru depunerea dosarelor era azi, dar perioada a fost prelungită până în luna noiembrie. Totuşi, şansele de reatestare a produselor tradiţionale sunt foarte mici.

  “Tradiţional” şi nu prea
  La nivelul judeţului Satu Mare au existat nu mai puţin de 300 de produse atestate ca şi produse tradiţionale. Toate acestea produse riscă să îşi piardă atestarea, cu excepţia a 16 produse, pentru care a fost solicitată şi obţinută reatestarea. Concret, doar doi producători şi-au depus solicitări pentru reatestare. Primul producător pentru zece produse făcute din carne. Al doilea producător pentru şase produse, majoritatea din domeniul panificaţiei. Doar că în cel de-al doilea caz atestările nu au venit încă de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

  Pierzi atestarea, începi de la zero
  Cine nu îşi mai reatestează până azi produsele tradiţionale trebuie să reia întreaga procedură în vederea atestării. Pentru că mai speră ca unii producători să se răzgândească, perioada a fost prelungită până în noiembrie. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene Agricole Satu Mare au avut sesiuni de informare şi activităţi în teren pentru a discuta cu producătorii locali despre aceste proceduri, dar şi despre beneficiile pe care producătorii pot să le obţină pentru produse tradiţionale româneşti. Până în prezent, la nivelul judeţului Satu Mare nu au fost depuse cereri pentru obţinerea denumirii de reţete consacrate româneşti.

  Procedura stufoasă este de vină
  Conducerea Direcţiei Judeţene Agricole susţine că de vină ar fi procedura foarte stufoasă. “Nu cred că vom avea astfel de produse, chiar dacă se prelungeşte şi mai mult termenul. Condiţiile de reatestare sunt destul de dure, iar producătorii cu care am discutat spun că nu le pot îndeplini”, a spus directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, Ioan Cioltean. Noile cerinţe privind atestarea sunt atât de restrictive, încât puţini agenţi economici vor fi dispuşi să investească bani pentru a mai prepara produse tradiţionale. Materia primă folosită la produsele tradiţionale trebuie să fie materie primă locală, nu din import. Reţeta tradiţională după care se prepară produsul trebuie să fie veche de peste 30 de ani şi trebuie să se facă dovada că este atestată istoric, altfel spus, că exprimă tradiţionalitatea. Un operator nu poate produce mai mult de 150 kilograme de produse tradiţionale pe zi, fără niciun fel de conservanţi şi aditivi.
  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE