More

  Rugăciune în culori a copiilor din Lipău

  IMG_1593

  Casa Corpului Didactic Satu Mare a fost ieri gazda vernisajului expoziţiei de icoane pe sticlă realizate de 16 copii talentaţi din localitatea Lipău. Tinerii artişti au fost îndrumaţi de preotul paroh local Ioan Iederan, ajutat de preoteasa Olga Iederan, precum şi de o parte dintre cadrele didactice ale şcolii generale din localitate. La eveniment au fost prezenţi preotul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Vasile Augustin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, directorul CCD, Ioan Viman, inspectorul şcolar general Claudiu Mondici, preotul Ioan Iederan, cadre didactice din judeţ şi, bineînţeles, cei 16 mici artişti.

  În deschidere, Ioan Viman a arătat că elevii copii talentaţi de la Lipău au provocat o bucurie instituţiei pe care o conduce cu ocazia vernisajului expoziţiei de pictură pe sticlă realizată de ei, după care a prezentat autorităţile prezente la eveniment.

  În continuare, Mircea Govor şi-a declarat bucuria că se află la un astfel de eveniment de suflet, felicitându-l atât pe părintele Iederan cât şi pe cele 16 tinere talente din Lipău. “Mă bucur că este un interes major pentru acest eveniment şi mă bucur să văd atât de mult talent într-o localitate mică cum este satul Lipău. Din aceşti copii mici s-a făcut un eveniment atât de mare şi recomand Inspectoratului Şcolar să îşi îndrepte atenţia şi spre alte localităţi din judeţ pentru că sunt convins că mai sunt multe talente nedescoperite încă. În calitatea mea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, alături de preşedintele instituţiei, vă asigur de tot sprijinul nostru şi vă asigur că şi în continuare voi sprijini bisericile şi şcolile din judeţ”, a declarat Mircea Govor.

  Părintele vicar Vasile Augustin a precizat că este a treia tabără de creaţie de acest gen la care participă în această vacanţă de vară în judeţul Satu Mare, după cele de la Poiana Codrului şi Odoreu, şi a arătat că dintre aceste talente doar unul singur dacă se ridică vom avea cu toţii de câştigat în ceea ce priveşte pictura bisericească. “La nivel naţional, majoritatea pictorilor bisericeşti sunt moldoveni sau regăţeni şi este nevoie şi de artişti din Ardeal”, a mai spus părintele vicar, care l-a felicitat atât pe părintele Iederan cât şi pe toţi cei implicaţi în organizarea acestui eveniment. De asemenea, cei 16 copii talentaţi au primit şi câte o diplomă din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

  Inspectorul şcolar general Claudiu Mondici i-a felicitat pe părintele Iederan şi pe aceşti copii talentaţi, iar profesorul Teodor Curpaş a apreciat faptul că “sunt atât de multe personalităţi la o expoziţie care pare mică, dar care de fapt este atât de mare”. De asemenea, profesorul Curpaş a mai apreciat faptul că vicepreşedintele Mircea Govor se ţine de cuvânt şi a ajutat foarte mult atât bisericile cât şi şcolile din judeţ.

  La finalul vernisajului, părintele Ioan Iederan a spus despre expoziţie că este o rugăciune în culori. “Prin pictură, am legat copilul de Biserică, de rugăciune şi i-am insuflat dragostea de ţară. Ideea acestei expoziţii a pornit atât de la noi, cât şi de la copii, de comun acord. Copiii au nevoie să-şi regăsească liniştea şi bucuria în pictură şi mă bucur că am realizat această expoziţie”, a mai spus părintele Iederan, care nu a uitat să mulţumească tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE