More


  Situaţie tensionată în regiunea Transcarpatia

  - Advertisement -

  1

  În pofida imaginii liniştite care poate fi percepută în Vama Halmeu, situaţia din regiunea învecinată Transcarpatia este tot mai tensionată. Grănicerii ucraineni se tem de posibilitatea de a fi detaşaţi în trupele care luptă cu rebelii pro-ruşi în estul Ucrainei. Pentru a scăpa de asemenea detaşări nedorite, s-au văzut obligaţi să-şi mituiască şefii. Potrivit Armatei ucrainene, până acum câteva zile patru soldaţi din Transcarpatia şi-au pierdut viaţa în luptele cu rebelii. Autorităţile regiunii învecinate se pregătesc să recruteze la începutul anului viitor inclusiv tinerii care în 2014 au împlinit 16 ani. De asemenea, posturile TV ruseşti au fost interzise în Transcarpatia, iar în unele oraşe au fost instituite restricţii privind programul localurilor şi consumul de alcool pe timpul nopţii.

  Şantajaţi cu detaşarea pe front
  Posibilitatea de a fi detaşaţi pe câmpurile de luptă din estul ţării a băgat spaima în grănicerii din Vama Diakovo. Niciunul dintre ei nu este dispus să-şi abandoneze locul călduţ din vamă pentru a-şi risca viaţa în înfruntările cu rebelii pro-ruşi. Şefii grănicerilor au şi găsit în această teamă o nouă modalitate de a-şi stoarce de bani subordonaţii. Potrivit unor surse avizate, şefii le-au cerut grănicerilor sume cuprinse între 500 şi câteva mii de euro. Unii dintre cei care au refuzat să se conformeze şi să dea bani au fost detaşaţi în trupele care luptă cu rebelii pro-ruşi. Relatările lor privind condiţiile grele de luptă i-au determinat imediat pe colegi să meargă cu banii la superiori pentru a evita o eventuală detaşare. Patru soldaţi din regiunea Transcarpatia şi-au pierdut viaţa în conflictele cu rebelii pro-ruşi din estul ţării, scrie portalul de limbă maghiară karpataljalap.net. Ultima victimă înregistrată a fost anunţată de autorităţile militare din Ucraina în urmă cu o săptămână.

  Se pregăteşte recrutarea tinerilor de 16 ani
  Guvernatorul regiunii Transcarpatia, Valerij Luncsenko, a emis vinerea trecută un ordin prin care a dispus trasarea şi pregătirea centrelor de recrutare pentru tinerii născuţi în anul 1998. Tinerii vor fi luaţi în evidenţă în perioada ianuarie – martie 2015, informează publicaţia Novini Zakarpattya. O măsură excepţională, prin care autorităţile ucrainene se pregătesc să recruteze şi apoi probabil să mobilizeze tinerii care anul viitor abia vor împlini 17 ani.

  Posturile ruseşti, interzise în Ucraina
  Difuzarea emisiunilor posturile TV ruseşti a fost interzisă în Transcarpatia în 26 august, autorităţile regiunii răspunzând astfel unei dispoziţii a ministrului de Interne al Ucrainei, Arszen Avakov, din 19 august. Este vorba de 15 posturi, acuzate de Consiliul Naţional de Televiziune şi Radio (CNTR) din Ucraina (instituţia omoloagă a CNA din România) că ar face propagandă în favoarea Rusiei. Reprezentanţii Consiliului Naţional de Televiziune şi Radio şi cei ai Poliţiei ucrainene au început să controleze programele difuzate de reţelele de cablu în hotelurile, sanatoriile, spitalele, locurile frecventate de turişti şi localurile publice din regiunea Transcarpatia. Cei care încalcă interdicţiile riscă nu doar amenzi foarte mari, ci şi să se aleagă cu dosare penale.

  Interdicţii în Ujgorod şi Muncacevo
  Autorităţile din Muncacevo au luat vinerea trecută decizia de a restricţiona programul magazinelor, restaurantelor şi cafenelelor situate la parterul blocurilor. Aceste unităţi comerciale pot funcţiona doar în intervalul orar 7.00-21.00. Unităţile de alimentaţie publică ce nu funcţionează în blocuri pot să funcţioneze noaptea numai cu condiţia să fie dotate cu sistem de supraveghere video şi cu buton de alertare a forţelor de ordine.
  În Ujgorod, capitala regiunii Transcarpatia, autorităţile locale au luat decizia de a interzice comercializarea de alcool în timpul nopţii în magazinele cu program non-stop, ­între orele 22.00 – 06.00. Cei care vor totuşi să consume alcool noaptea, trebuie să meargă în cafenele, baruri sau restaurante. Cine ştie ce alte măsuri speciale mai intenţionează să adopte autorităţile din regiunea Transcarpatia, respectiv autorităţile centrale din Kiev. Chiar şi măsurile adoptate până în prezent nu prevestesc nimic bun pentru locuitorii din Transcarpatia.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img