SMURD Sălaj solicitat tot mai multÎn primele opt luni ale acestui an, SMURD a avut 1.446 de intervenții – la Zalău (798), Șimleu Silvaniei (288), Nușfalău (165) și Ileanda (179). În misiunile de acordare a primului ajutor au fost asistate anul acesta 1.415 persoane (1.354 adulți și 61 de copii). 

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Sălaj și-a început activitatea în județul Sălaj la data de 16 decembrie 2011, când au fost puse în funcțiune 4 ambulanțe de tip B 2 la subunitățile Zalău, Șimleu Silvaniei, Nușfalău și Ileanda.
În primul an, echipajele SMURD au efectuat 1.259 de intervenții, acestea urmând un trend ascendent. În anul 2013, SMURD a avut 1.976 de intervenții, o crestere de aproape 60% față de anul precedent. 
 
Pregătirea de specialitate în acordarea primului ajutor calificat s-a desfășurat în centrele de pregătire MAI de la Oradea și Târgu Mureș. Astfel, cele patru ambulanțe de tip B 2 sunt deservite de 95 de paramedici activi – 33 la Zalău, 22 la Șimleu Silvaniei, 20 la Nușfalău și 20 la Ileanda. 
 
Cazuistica misiunilor la care au participat echipajele SMURD a fost: traumatismele și politraumatisme prin cădere, plăgi, fracturi, contuzii, afecțiuni cardiace, accidente rutiere, persoane căzute și diferite urgențe medicale atât la adulți cât și la copii, intoxicații cu alcool sau monoxid de carbon, bolnavi cu probleme psihice. 
 
În multe dintre cazuri echipajele SMURD au colaborat cu ambulanța, cu echipajele pentru descarcerare și au intervenit la incendii, unde era pericolul intoxicării cu fum atât a salvatorilor, cât și a celor salvați. 
 
SMURD va beneficia pe viitor de încă trei ambulanțe de tip B, printr-un program al Ministerului Sănătății, prin care se vor putea înființa încă două stații SMURD și în subunitățile de la Jibou și Cehu Silvaniei, astfel încât toți locuitorii județului Sălaj să beneficieze de asistență medicală și prim ajutor în caz de nevoie. 
Iulian Duma
ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts