More


  Târgul Olarilor din Zalău, la prima ediție

  - Advertisement -
   
  În perioada 19-21 septembrie, copiii vor putea modela lutul pe roata olarului 
   
  Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, împreună cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Katakomba, vor organiza – la Zalău, în perioada 19-21 septembrie, prima ediție a Târgului Olarilor. 
   
  Potrivit reprezentanților CCAJ Sălaj, inițiativa se alătură unor programe culturale de prestigiu din țară și din străinătate care au scopul promovării tradițiilor locale de olărit și a producției contemporane. Zalăul, pe vremuri un foarte renumit centru de olari, a produs o ceramică decorativă mult apreciată de piața de atunci chiar și la mari distanțe de la locul de producție. Ornamentica acesteia, foarte bine identificată și distinsă de tipologia celorlalte centre din țară, a fost ceea ce a creat o marcă inconfundabilă din ceramica de Zalău. 
   
  Un produs de cea mai înaltă clasă, ceramica de Zalău a fost foarte căutată și de colecționarii pasionați, încât și astăzi o piesă de secol XIX are un preț extrem de mare pe piața de antichități sau la casele de licitații. Muzeele la rândul lor, cele din țară și cele din străinătate clasează ceramica de Zalău ca fiind una dintre cele mai valoroase produse de ceramică tradițională, iar din punct de vedere artistic aceasta este una dintre cele mai spectaculoase exemple de artă decorativă. În acest context, noi, sălăjenii, persoanele care dețin piese de ceramică de Zalău, muzeul, colecționarii, putem fi deosebit de mândrii că suntem deținătorii unui astfel de patrimoniu cultural. 
   
  Inițiativa oferă publicului interesat cunoașterea acestei moșteniri culturale locale prin organizarea unei expoziții de piese contemporane în stil tradițional la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, respectiv la Muzeul de Artă Ioan Sima o expoziție din piese de patrimoniu muzeal realizate la Zalău în secolul XIX și început de secol XX. Totodată vor fi susținute prelegeri și proiecții de filme documentare din partea unor etnografi, muzeografi și colecționari despre ceramica de Zalău. Se va lansa și volumul trilingv cu titlul „Ceramica de Zalău” realizat de cercetători științifici și muzeografi din Zalău și Cluj-Napoca.  
   
  Cum la Zalău târgul se ține de secole de-a rândul în ziua de sâmbătă, astfel și Târgul Olarilor va avea loc sâmbăta pe platoul din fața Consiliului Județean unde doritorii vor putea achiziționa obiecte de ceramică decorativă sau uzuală în stilul tradițional al meșterilor de la Zalău. În cadrul programului de sâmbătă și copiii vor putea modela lutul pe roata olarului. 
   
  La Muzeul de Artă se vor mai întâlni specialiști în organizarea unor festivaluri și târguri de olari din țară și din străinătate în cadrul unui schimb de experiențe. În continuare olarii își vor desface mărfurile și duminica în parcarea din spatele primăriei în cadrul festivităților organizate cu ocazia Zilelor Maghiarilor din Sălaj. 
   
  Programul manifestărilor: 
   
  Vineri ora18.00  Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj– expoziție de vase ceramice și concurs cu premii pentru olarii invitați. Deschide Pölös Andrea (Casa Tradițiilor – Budapesta)
  – lansarea cărții „Ceramica de Zalău” (Editura Porolissum, Editura Mega, 2014). Prezintă dr. Camelia Burghele, muzeograf Mureșan Olimpia.
  – prelegeri: „Ceramica de Zalău”. Prezintă: dr. Tötszegi Tekla (Muzeul Etnografic al Transilvaniei) și Dr. Sipos József, colecționar; 
   
  Sâmbătă ora 9.00 – târgul olarilor pe platoul din fața Consiliului Județean Sălaj
  10.00 – expoziția din obiecte de patrimoniu: Ceramica de Zalău. Muzeul de Artă Ioan Sima 
  – schimb de experiențe: organizarea festivalurilor/târgurilor de olari
  11.00 – program pentru copii pe platoul din fața Consiliului Județean Sălaj (modelare la roata olarului) 
   
  Duminicăora 9.00 – desfacere de mărfuri la târgul olarilor în parcarea din spatele Primăriei Municipiului Zalău
  15.00 – atelier de olărit pentru copii
  17.00 – înmânarea diplomelor pentru câștigătorii concursului de olărit.
   
  Iulian Duma


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img