More

    Terapie prin artă pentru copiii cu boli rare, la Zalău

    Proiect în valoare de 10.000 lei destinat copiilor cu dizabilități produse de boli rare și din spectrul autist
     
    Proiectul  „Terapie prin artă pentru copiii cu boli rare” finanțat prin Programul Mol pentru Sănătatea Copiilor, în valoare de 10.000 lei,  s-a derulat în perioada decembrie 2013 – august 2014.

     
    Potrivit celor afirmate de dna. Dorica Dan, președintele APWR, scopul proiectului a fost dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale copiilor cu dizabilități produse de boli rare și din spectrul autist folosind terapia prin artă.
     
    „Proiectul s-a focalizat pe utilizarea tehnicilor de art-terapie: terapie prin arte-plastice, meloterapie și terapie prin dans. Aceste tehnici au fost și sunt utilizate în continuare în cadrul activităților de ergoterapie la Centrul Pilot de Referință pentru Boli Rare – NoRo. Grupul țintă, constituit din 45 de copii din Zalău și împrejurimi, cu diverse dizabilități produse de boli rare și din spectrul autist, sunt beneficiari ai terapiilor individualizate și de grup oferite de Centrul Pilot de Referință pentru Boli Rare „NoRo”.
     
    Pentru a monitoriza progresele realizate de copii în cadrul activităților de ergoterapie, pe parcursul proiectului s-au făcut evaluări inițiale și finale ale beneficiarilor. Competențele evaluate au fost: de limbaj, cognitive, emoționale, sociale, motrice, autonomie personală. Aceste evaluări au ca scop validarea rezultatelor obținute prin utilizarea art-terapiei la copiii cu dizabilități produse de boli rare. Pe parcursul proiectului s-au achiziționat materiale educative care să asigure îmbunătățirea calității activităților de ergoterapie. Materialele educative au fost atent alese cu scopul de a corespunde activităților de meloterapie și art-terapie.  
     
    „Acest proiect a avut o contribuție importantă în a dezvolta limbajul, abilitățile de relaționare în grup, personalitatea copiilor, de asemenea în a ajuta copiii să-și comunice gândurile, atitudinile, sentimentele, să se integreze, să dobândească deprinderi de autonomie personală și să se bucure. Efectul constă atât într-o mai bună socializare, performanţă mai bună, relaţionare şi comunicare adecvată cu copiii, voluntarii, echipa APWR, cât și în asigurarea continuității terapiilor individualizate. Prin implementarea proiectului Terapie prin artă pentru copiii cu boli rare a contribuit la creşterea calităţii vieţii copiilor cu dizabilități produse de boli rare și din spectrul autist”, a mai declarat Dorica Dan, președinte Asociației Prader Willi Romania.
     
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE