More

  UDMR vrea reducerea afişajului electoral în Sătmar

  1

  Consilierul local UDMR, Maskulic Csaba, a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la care a mai participat şi deputatul Kereskenyi Gabor, că a înregistrat la sediul Primăriei Satu Mare un proiect de hotărâre care să prevadă reducerea locurilor de afişaj electoral în municipiu.

  Proiectul a fost elaborat în urma sesizărilor primite din partea cetăţenilor şi are în vedere interzicerea afişajului electoral pe stâlpi, lampadare, indicatoare rutiere, pe cutii ale reţelelor de gaz, energie electrică sau apă, pe copaci, garduri, clădiri, containere şi coşuri, staţii de autobuz, pe autobuzele Transurban, pe taxiuri şi în alte zone. Potrivit consilierului UDMR, primarul municipiului Satu Mare poate stabili locaţiile în care pot fi amplasate panourile de publicitate electorală şi doar acolo să fie permisă lipirea afişelor electorale, sau în vitrinele unităţilor comerciale sau a spaţiilor de locuit, dar lipirea să fie făcută pe interior. Consilierul local a propus şi amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei pentru cei care nu respectă această hotărâre care, cel mai probabil, va fi supusă dezbaterii în următoarea şedinţă a Consiliului Local Satu Mare. Totodată, Maskulic Csaba a înregistrat şi un proiect de hotărâre în vederea combaterii ambroziei pe raza municipiului Satu Mare.
  Tot în cadrul întâlnirii cu presa, deputatul Kereskenyi Gabor a prezentat priorităţile legislative ale parlamentarilor UDMR pentru sesiunea parlamentară care abia a început. Obiectivul principal al propunerilor legislative care vor fi făcute de parlamentarii UDMR au în vedere dreptul minorităţilor de a comunica în limba maternă. Una dintre aceste propuneri vizează modificarea Legii Sănătăţii în sensul ca să permită pacienţilor care provin din cadrul minorităţilor naţionale să se adresa medicilor în limba maghiară. De asemenea, deputaţii UDMR îşi mai doresc ca minorităţile să poate depune petiţii în limba maternă la Avocatul Poporului şi să primească răspuns în aceeaşi limbă. Totodată, parlamentarii UDMR îşi mai doresc trecerea a 18 unităţi deconcentrate în subordinea consiliilor judeţene, iar contractele de creditare în valută să fie convertite în moneda naţională la cursul datei în care a fost semnat acest contract. Propunerea a fost deja aprobată de senatori, urmând ca în cursul acestei luni să fie dezbătută şi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
  Deputatul Kereskenyi a mai arătat că în judeţul Satu Mare au fost strânse, până în prezent, 16.000 de semnături de susţinere a candidatului UDMR, Kelemen Hunor, la Preşedinţia României, adăugând faptul că targetul de 22.000 de semnături va fi atins până în data de 12 septembrie, cât va dura acţiunea.
  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE