Anghel Iordănescu, interimar la naţionalăPlecarea lui Piţurcă de la cârma naţionalei a instalat haosul la FRF. Fostul selecţioner Anghel Iordănescu (64 de ani) se pare că va fi antrenorul care va sta pe banca tricolorilor la ultimul meci din acest an al României în preliminariile pentru Euro 2016, cu Irlanda de Nord, la Bucureşti, pe 14 noiembrie. Directorul tehnic al FRF este în această clipă varianta cea mai la îndemână pentru a gestiona criza apărută prin plecarea lui Victor Piţurcă, deoarece şefii federaţiei au fost luaţi prin surprindere şi n-au un plan de avarie prin care să numească imediat un înlocuitor. Conform regulamentelor, numai Comitetul Executiv al FRF poate valida rezilierea contractului şi aproba numirea unui alt antrenor, dar următoarea şedinţă e programată abia pe 30 octombrie, cu 14 zile înaintea partidei cu Irlanda de Nord!

Informaţiile sunt că Iordănescu n-ar vrea să preia acest interimat, dar este o situaţie de forţă majoră, fără alte soluţii pentru FRF, iar postura sa de director tehnic îi oferă puţine şanse să scape de acest cartof fierbinte.

Comitetul Executiv al FRF nu va valida plecarea lui Piţurcă fără ca acesta să plătească despăgubiri.

În fapt, federaţia este, în acest moment, de-a dreptul paralizată de inerţia şefilor săi şi de procedurile regulamentare. În timp ce Victor Piţurcă îşi anunţa plecarea de la naţională, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, se afla în Muntenegru, la o şedinţă a federaţiilor de minifotbal. Revenirea sa în ţară n-a îmbunătăţit mult situaţia, pentru că, deşi site-ul FRF a publicat un comunicat care oficializează despărţirea de selecţioner, numai Comitetul Executiv poate valida această reziliere de contract, iar acest for n-a fost consultat.

Membrii Comitetului Executiv nu mai sunt dispuşi, precum în trecut, să semneze orice, mai ales că unii dintre ei încă mai au de dat explicaţii la DNA pentru dezafilierea abuzivă a Universităţii Craiova şi a altor decizii din perioada lui Mircea Sandu. „Este clar că nu se va mai aventura nimeni să semneze altceva decât prevederile legale. Contractul dintre FRF şi Piţurcă e clar: dacă era dat afară, urma ca federaţia să plătească despăgubiri. Dacă pleca singur, urma ca el să plătească acele despăgubiri. Comitetul Executiv nu va semna rezilierea dacă nu se îndeplinesc clauzele contractuale“, ne-a explicat ieri un membru al acestui for conducător al fotbalului românesc. „Sper că nici Burleanu, nici altcineva de acolo nu e atât de nebun încât să se aventureze şi să semneze nişte hârtii care încalcă legile“, a încheiat acesta.

Situaţia e chiar mai complicată decât atât. Şefii FRF nu s-au consultat cu absolut nimeni, n-a existat nici măcar un Comitet de Urgenţă care ar fi avut puterea juridică să iniţieze tratative pentru rezilierea contractului cu Piţurcă. „Habar n-am ce se întâmplă, pe mine nu m-a sunat şi nu m-a consultat nimeni cu privire la problema selecţionerului. Aştept şi eu să văd ce se va întâmpla“, ne-a declarat vineri Octavian Goga, vicepreşedinte al FRF şi membru în Comitetul de Urgenţă.

Practic, din punct de vedere legal, Piţurcă e încă selecţioner al României, chiar dacă el şi-a anunţat deja plecarea, iar FRF a confirmat-o. Meciul cu Irlanda de Nord e programat pe 14 noiembrie, peste 28 de zile, iar convocările cu lista preliminară a stranierilor trebuie trimise peste numai 8 zile. Procedurile FIFA şi UEFA prevăd ca, apoi, lista definitivă să fie trimisă cluburilor cu 8 zile înaintea partidei. Jucătorii din Liga 1 sunt anunţaţi când până la ora meciului a mai rămas o săptămână.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts