Dezvelirea plăcii comemorative „Ecaterina Both”both

Eveniment de suflet azi(n.r. joi) la ora 13 la sala mare de sport a LPS.

La câteva luni de la hotărârea adoptată de Consiliul Local al Municipiului Satu Mare. de atribuire a denumirii “Ecaterina Both – Both Katalin” sălii de sport a Liceului cu Program Sportiv , azi la sală va fi dezvelită placa comemorativă în memoria fostei mari antrenoare a baschetului românesc.

De remarcat că la acest moment deosebit au ţinut să fie prezenţi şi cei doi fii ai regretatei antrenoare, Ecaterina Both..

Ecaterina Both a fost o personalitate marcantă a sportului sătmărean şi naţional. A evoluat vreme de mai mulţi ani în echipa de baschet a oraşului iar din 1965 a optat pentru cariera de antrenoare. În această calitate promovează cu echipa în Divizia B, iar în anul 1970 promovează cu Sănătatea Satu Mare în Divizia A. Ulterior a fost antrenoarea echipei Mobila dar şi a echipei naţionale de fete a României. Are în palmares peste 20 de medalii de aur la Campionatele Naţionale cu echipele de junioare din Satu Mare.

Fondatoarea școlii sătmărene de baschet, antrenoarea Both Katalin, s-a stins din viață în 2010 la vârsta de 77 de ani. Imediat după Revoluţie , în 1990 soţii Both s-au stabilit definitiv în Germania.

În 2005, Federația Română de Baschet i-a înmânat doamnei Katalin Both titlul de antrenoare emerită, recunoscându-i-se astfel meritele deosebite avute la nivelul baschetului juvenil românesc. De altfel, Kati Both a fost timp de șapte ani antrenoarea lotului național de junioare al României.

Printre sportivele crescute la Satu Mare de antrenoarea Kati Both le amintim pe Mihalik–Belik Diana (cea care a câștigat titlul de campioană in Germania), Anca Floare Trandafir (in 2005 a fost antrenoarea echipei feminine U Cluj) sau Ballai Ibi, cunoscută acum ca Viorica Ciocan, nimeni alta decât mama fostei jucătoare de la CSM Satu Mare, Cristina Ciocan.
Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts