More

    Israelul critică decizia Suediei de a recunoaște ‘statul Palestina’

    3

    Israelul a criticat decizia noului premier suedez Stefan Lovfen de a recunoaște ‘statul Palestina’, o premieră pentru o țară occidentală membră a Uniunii Europene.

    ‘Șeful diplomației Avigdor Lieberman regretă declarațiile premature făcute de noul premier (suedez) asupra recunoașterii de către Suedia a unui stat palestinian, chiar înainte se pare de a fi avut timp să studieze problema în profunzime’, a reacționat biroul ministrului de externe israelian într-un comunicat preluat de AFP.

    ‘Premierul Lovfen trebuie să înțeleagă faptul că nicio declarație sau acțiune a unei părți externe nu poate să se substituie negocierilor directe dintre cele două părți’, israeliană și palestiniană, se mai arată în comunicatul menționat.

    Biroul șefului diplomației israeliene precizează că ambasadorul Suediei în Israel, Carl Magnus Nesser, ‘va fi invitat pentru discuții la Ministerul de Externe’ israelian.

    În discursul său de vineri cu privire la politica generală a Suediei, premierul Stefan Lovfen a declarat că țara sa va recunoaște ‘statul Palestina’, subliniind că soluția la conflictul israeliano-palestinian presupune crearea a două state.

    Anunțul premierului suedez a fost salutată de negociatorul șef palestinian Saëb Erakat care a evocat o decizie ‘curajoasă’, făcând apel și la alte state ale UE să urmeze acest exemplu. SUA au considerat însă că demersul premierului Stefan Lovfen este ‘prematur’.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE