Joko Widodo, învestit președinte al Indoneziei3

Joko Widodo a fost învestit luni în funcția de președinte al Indoneziei, încheindu-se astfel un proces electoral prelungit și contestat, informează DPA.

Joko Widodo, cunoscut sub numele de Jokowi, a devenit astfel cel de-al șaptelea președinte al Indoneziei. Văzut ca un outsider în viața politică până la alegerea sa ca guvernator al Jakartei în urmă cu doi ani, Joko a depus jurământul în timp ce un cleric i-a ținut o copie a Coranului deasupra capului.

La ceremonie au participat lideri și reprezentanți ai mai multor țări, între care premierul australian Tony Abbott, premierul malaezian Najib Razak și secretarul de stat american John Kerry.

Joko, un fost exportator de mobilă în vârstă de 53 de ani, este primul președintele indonezian care nu face parte din armată sau elita politică.

În discursul său de învestitură, Joko le-a cerut indonezienilor să lucreze împreună pentru a contribui la atingerea ‘obiectivului important’ de a face din Indonezia o țară ‘independentă din punct de vedere politic și economic’.

Joko a câștigat un scrutin contestat în luna iulie și se confruntă cu o legislatură dominată de partidele de opoziție loiale candidatului la președinție învins în alegeri, fostul general Prabowo Subianto. Prabowo a refuzat anterior să recunoască înfrângerea și a contestat rezultatul alegerilor la Curtea Constituțională.

Joko a câștigat notorietate ca primar al orașului natal Surakarta, unde a îmbunătățit sistemul serviciilor publice, construind parcuri și furnizând asistență medicală și învățământ gratuite. În 2012, el a fost ales guvernator al orașului Jakarta, după ce a promis că va decongestiona traficul și va rezolva problema inundării orașului.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts