Libia: Statele Unite și marile puteri occidentale cer “oprirea imediată” a luptelor3

Statele Unite și marile puteri ale Europei de Vest au cerut sâmbătă “oprirea imediată” a luptelor în Libia, unde forțele guvernamentale au lansat operațiuni împotriva milițiilor islamiste în încercarea de a recuceri Tripoli și Benghazi.

Într-un comunicat comun, citat de AFP, Statele Unite, Franța, Italia, Germania și Marea Britanie avertizează de asemenea că vor adopta “sancțiuni contra celor care amenință pacea, stabilitatea sau securitatea Libiei”.

Cele cinci guverne, care s-au exprimat deja de mai multe ori cu privire la criza libiană, “au condamnat ferm violențele ce au loc în Libia și au cerut oprirea imediată a ostilităților”.

De asemenea, Washingtonul, Parisul, Roma, Berlinul și Londra “au condamnat crimele” grupului jihadist Ansar Asharia, considerat de Statele Unite o “organizație teroristă”.

“Lupta grea a Libiei pentru libertate /în 2011/ este amenințată dacă grupurile teroriste libiene și internaționale se folosesc de Libia ca de un refugiu”, mai subliniază occidentalii.

Vineri, 23 de persoane au fost ucise la Benghazi în estul Libiei, patru dintre ele într-un atentat sinucigaș, în a treia zi a unei ofensive lansate de forțele proguvernamentale împotriva milițiilor islamiste. Alte opt persoane au murit sâmbătă în noi confruntări armate.

Benghazi este una dintre zonele cele mai tulburi ale Libiei, o țară în haos și unde milițiile înarmate fac legea de la răsturnarea lui Muammar Gaddafi după opt luni de conflict în 2011.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts