More


  Ministrul Corlățean a acceptat invitația omologului ungar de a efectua anul viitor o vizită oficială la Budapesta

  =

  1

  Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, s-a întâlnit luni cu omologul ungar, Peter Szijjarto, la Luxemburg, ocazie cu care cei doi au făcut o evaluare a modului în care a funcționat politic relația bilaterală în ultimii ani și au căzut de acord că atât Parteneriatul Strategic, cât și Tratatul Politic bilateral dintre cele două țări oferă, în continuare, resurse importante pentru relansarea cooperării și depășirea graduală a unor episoade mai tensionate apărute anterior.

  Potrivit MAE, în cadrul întrevederii, care a avut loc în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, printre temele abordate s-au aflat aspecte privind stadiul relațiilor bilaterale în plan politic, economic, al cooperării regionale și al intereselor legate de gestionarea diferitelor dosare din vecinătatea UE.

  Cu această ocazie, ministrul ungar al Afacerilor Externe a adresat ministrului român, în acord cu agenda politico-diplomatică bilaterală, invitația de a efectua o vizită oficială în Ungaria, în prima parte a anului viitor, invitație care a fost acceptată.

  În acest context, a fost menționat faptul că Ungaria este cel de-al treilea partener comercial al României, cu un volum al schimburilor comerciale în 2013 de peste 7 miliarde de euro și perspective superioare pentru anul în curs.

  Miniștrii au evocat interesul specific de a avansa proiecte importante în materie de interconectare de infrastructură de transport (autostrăzi), energetică (gaz, electricitate), care să permită și dezvoltarea unei piețe regionale integrate, investiții și utilizarea plenară a mecanismelor oferite de Comisia Mixtă Interguvernamentală de cooperare economică, întrunită pentru prima oară în iulie 2014 după aproape 4 ani de întrerupere.

  Cei doi miniștri au căzut de acord asupra oportunității pregătirii corespunzătoare, pentru prima parte a anului viitor, a unei reuniuni bilaterale oficiale, la nivelul șefilor celor două diplomații, care să includă atât aspectele de cooperare politică și economică, cât și abordarea dosarelor sensibile aflate pe agenda bilaterală de mai mulți ani, inclusiv unele aspecte relevante ridicate de partea română, respectiv protecția și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ungaria și declarațiile politice publice formulate de înalți oficiali politici unguri, mai arată MAE.

  Șefii celor două diplomații au convenit să reactiveze Comitetul de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităților naționale, care să fie pregătit de o întâlnire prealabilă a celor doi secretari ai Comitetului.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img