NATO trebuie să fie gata să recurgă la forța militară dacă va fi necesar3

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord trebuie să fie pregătită să recurgă la forța militară în caz de nevoie, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, marți, la Bruxelles, informează Interfax-Ukraina.

“Trebuie să fim pregătiți să recurgem la forța militară în caz de necesitate”, a declarat el, cerând Federației Ruse să pună capăt acțiunilor de destabilizare a situației din Ucraina. În context, Stoltenberg a subliniat că datoria principală a NATO este de a garanta securitatea țărilor sale membre.

Jens Stoltenberg a confirmat, de asemenea, că Alianța Nord-Atlantică nu intenționează deocamdată să ia în considerare problema aderării Ucrainei la blocul militar nord-atlantic. “Această problemă (aderarea Ucrainei la NATO) nu este pe ordinea de zi”, a precizat înaltul reprezentant al Alianței. El a adăugat, potrivit agenției ucrainene de presă Unian, că la “summitul NATO de la București (din 2008) a fost luată decizia ca Ucraina și Georgia să devină (la un moment dat) state membre ale Alianței”, dar de atunci Kievul “nu s-a decis să depună o cerere de aderare” la organizație.

În același timp, Jens Stoltenberg a dat asigurări că NATO sprijină ideea unei politici a ușilor deschise. “Ideea politicii ușilor deschise este un mare succes. A mărit partea teritoriului Europei ce trăiește astăzi în libertate și democrație, a extins NATO. Astăzi noi protejăm aproape 1 miliard dintre locuitorii Europei și ai Americii de Nord”, a afirmat Stoltenberg. “Dar fiecare țară decide pentru sine dacă dorește să solicite statutul de membru sau nu. Ucraina a decis să nu ceară, așa că această problemă nu este acum pe ordinea de zi”, a insistat secretarul general al NATO.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts