More


  Ponta: Cel mai important acum este să dezvoltăm proiectele transfrontaliere între România și Bulgaria

  =

  1

  Continuarea dezvoltării proiectelor comune de infrastructură transfrontalieră reprezintă un pas important pentru dezvoltarea sudului României și a nordului Bulgariei, dar și un exemplu de cooperare între cele două țări membre UE și partenere NATO, a declarat premierul Victor Ponta, marți, la Palatul Victoria, la finalul ceremoniei de semnare a unui memorandum româno-bulgar privind construcția a două noi poduri peste Dunăre.

  Documentul a fost semnat din partea română de vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, iar din partea bulgară, de ministrul Transporturilor, Nikolina Angelkova.

  “Știu că ați lucrat foarte mult pentru aceste două proiecte și în general pentru dezvoltarea relațiilor transfrontaliere între Bulgaria și România. Sudul României și nordul Bulgariei au foarte mare nevoie de lucrări de infrastructură și acestea pot fi finalizate prin accesarea fondurilor europene și a resurselor naționale, dar mai ales prin cooperarea între cele două țări. România și Bulgaria au intrat împreună în Uniunea Europeană, sunt partenere în NATO și suntem vecini care avem numai lucruri în comun și proiecte comune. Cel mai important acum este să dezvoltăm aceste proiecte transfrontaliere și acordul semnat astăzi este unul dintre cele mai importante în acest sens”, a declarat premierul la finalul ceremoniei de semnare a Memorandumului de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Bulgaria în vederea implementării studiilor de fezabilitate privind construcția de noi poduri peste fluviul Dunărea.

  Victor Ponta le-a urat succes celor doi miniștri în implementarea proiectelor, menționând și construcțiile celorlalte poduri peste Dunăre.

  “În istorie doar două evenimente de asemenea anvergură, inaugurarea celor două poduri, au avut loc. În 1954, podul de la Giurgiu-Ruse și în 2013 am avut onoarea să inaugurez alături de primul-ministru al Bulgariei podul de la Calafat-Vidin. Spuneam atunci că în urmă cu 2.000 de ani Apolodor din Damasc a făcut un pod peste Dunăre într-un an. Noi am avut nevoie de 13 ani pentru cel de la Calafat-Vidin. (…) Doamna ministru și domnul ministru sunt optimiști și spun doi ani de zile, eu zic în trei ani de zile (…) să inaugurăm podul. Și îi rog pe cei doi miniștri să ne invite și pe noi la inaugurare”, a mai declarat premierul.

  Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, a declarat la rândul său că memorandumul cu partea bulgară reprezintă un document important pentru relația între cele două state, pentru sudul României și nordul Bulgariei.

  “Un document prin care cele două țări se angajează să înceapă construcția a două noi poduri peste Dunăre. Primul, la Turnu Măgurele — Nikopole iar, ulterior, la Călărași — Silistra. Împreună cu doamna ministru, timp de doi ani de zile am avut mai multe întâlniri pentru a stabili care sunt proiectele de colaborare pe infrastructura comună pe Dunăre și în zona aferentă Dunării. Am hotărât acum un an să comandăm un studiu de fezabilitate care să ne spună care sunt cele mai bune amplasamente pentru realizarea acestor poduri iar în urma studiilor realizate s-a decis pentru aceste două amplasamente, Turnu Măgurele — Nikopole și Călărași — Silistra. Cele două Guverne au aprobat săptămâna trecută câte un memorandum pentru a sta la baza semnării acestui document iar săptămâna viitoare vom desemna cele două părți, membri, pentru fi constituit un grup de lucru care va întocmi detaliile tehnice, economice și sursele de finanțare”, a precizat Dragnea.

  Ministrul bulgar al Transporturilor a afirmat că în paralel cu lucrul de doi ani la acest proiect comun, se fac pași concreți spre realizarea unui proiect și mai important, acela al cooperării de durată între Bulgaria și România.

  “Astăzi, prin semnarea acestui memorandum, punem bazele nu numai ale construirii acestor două poduri, dar și ale unei cooperări între ambele țări de lungă durată”, a declarat Nikolina Angelkova.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img