More

    România a preluat președinția celei de-a șaptea Conferințe a Părților la Convenția ONU

    1

    România a preluat președinția celei de-a șaptea Conferințe a Părților la Convenția ONU privind combaterea criminalității organizate transfrontaliere (UNTOC), care se desfășoară la Viena până pe 10 octombrie.

    Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) remis luni AGERPRES, mandatul în fruntea acestei conferințe se întinde pe o perioadă de doi ani și constituie o oportunitate pentru accentuarea profilului de țară în domeniul combaterii criminalității organizate transfrontaliere. În calitate de președinte, România își propune să stimuleze dezbateri de substanță, care să contribuie la înregistrarea unor pași semnificativi în lupta împotriva crimei organizate transfrontaliere.

    Agenda conferinței cuprinde teme relevante din UNTOC și din cele trei Protocoale adiționale, în domeniul traficului de persoane, traficului de migranți și traficului cu arme de foc de calibru mic. Miza Conferinței o reprezintă evaluarea modului de aplicare a UNTOC și a celor trei Protocoale adiționale, respectiv examinarea posibilității de a crește eficiența implementării prin instituirea unui mecanism adecvat, de natură să permită participarea societății civile și totodată să fie puțin costisitor.

    Potrivit sursei citate, la conferință și-au anunțat prezența personalități de nivel înalt — miniștri de justiție, vice-miniștri de interne, reprezentanți speciali ai ONU și OSCE pentru combaterea traficului de ființe umane, precum și un număr remarcabil de experți din statele membre. Ca țară care deține președinția, România este reprezentată în grupurile de lucru ale conferinței de un număr de patru paneliști, care vor prezenta experiența națională în combaterea acestui flagel global.

    În ziua deschiderii lucrărilor este programată o conferință de presă cu participarea directorului executiv al Oficiului ONU din Viena, ambasadorul Yuri Fedotov, și a președintelui conferinței, ambasadorul Cristian Istrate, reprezentantul permanent al României la Viena. Cei doi oficiali găzduiesc o recepție la finele primei zile a conferinței, în cadrul căreia vor fi promovate vinuri românești.

    Interesul larg în ceea ce privește conferința este reflectat de participarea ONG-urilor de profil în calitate de observatori, precum și de organizarea unui număr semnificativ de evenimente, se arată în sursa citată.

    Convenția ONU împotriva criminalității transfrontaliere organizate (UNTOC), cunoscută sub denumirea Convenția de la Palermo, este un tratat multilateral, adoptat în anul 2000 printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU și intrat în vigoare trei ani mai târziu. Convenția și cele trei Protocoale adiționale conțin prevederi referitoare la combaterea traficului de ființe umane, a traficului cu arme și combaterea spălării banilor. Datorită abordării flexibile, ilustrate de conceptul “alte infracțiuni grave”, Convenția UNTOC poate fi adaptată la combaterea unor noi forme și dimensiuni ale criminalității transnaționale organizate, inclusiv a criminalității informatice, a infracțiunilor împotriva mediului, a medicinii frauduloase sau traficului de organe umane.

    Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) acționează în calitate de custode al UNTOC și al protocoalelor sale. Prin semnarea convenției, comunitatea internațională și-a manifestat voința politică de a combate într-o manieră concertată unul dintre cele mai nocive flageluri mondiale, care afectează viața a milioane de oameni.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE