Rusia-NATO: Va fi dificil de reluat dialogul3

Dialogul între Rusia și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va fi dificil de reluat, a estimat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici, indicând că situația evoluează după un scenariu negativ, potrivit Ria Novosti.

‘Atmosfera care a domnit până de curând (în relațiile dintre Alianță și Rusia) s-a evaporat cât ai clipi din ochi și va fi dificil de restabilit acea atmosferă și de reluat dialogul’, a declarat diplomatul rus. ‘Noi sperăm că Stoltenberg (Jens, noul secretar general al NATO) va reuși să facă ceva în acest sens, dar pentru moment nu există, din păcate, niciun indiciu în această privință’, spune el.

Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse a adăugat că situația privind dialogul NATO-Rusia a luat o întorsătură negativă. ‘Dar aceasta nu s-a întâmplat din cauza noastră’, a declarat Lukașevici.

Pe fondul crizei din Ucraina, liderii țărilor membre ale NATO au decis să suspende, practic, cooperarea cu Rusia. La ultimul summit al Alianței Nord-Atlantice în Țara Galilor, statele membre au convenit să creeze o forță de reacție rapidă ca răspuns la politica Moscovei față de Kiev. Această forță, care ar putea fi desfășurată în Europa de Est, va număra mai multe mii de militari.

La rândul său, Moscova a cerut în mod repetat NATO să renunțe la politica sa de ‘extindere pe furiș’ în Est, de înregimentare în Alianță a țărilor limitrofe Rusiei, scrie Ria Novosti.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts