Vodka ucide rusii pe capete1

Vodka e bautura preferata a rusilor. E singura care i-ar putea incalzi in perioadele prelungite de ger si ii si binedispune rapid. Printre primele lucruri pe care le inveti ca turist ajuns in Rusia, se numara bautul shotului de vodka insotit de un “Noroc” zis pe limba lor -“Na sdarovie”. Si totusi vodka ucide rusii pe capete.

Vodka este atat de populara in Rusia incat fiecare localitate a ajuns sa aiba propriul sortiment. Problema este ca rusii fac abuz. In ultima perioada 25% dintre barbatii cu varsta sub 55 de ani au murit din cauza abuzului de alcool. In Marea Britanie, procentul este de doar 7%.

Cauzele deceselor include boli de ficat si merg pana la intoxicare cu alcool. Multi rusi mor de altfel din cauza accidentelor sau dupa ce se bat cu partenerii de pahar. BBC scrie ca este cel mai amplu studiu facut pe aceasta tema in Rusia. Timp de 10 ani au fost analizate comportamentele a 151 de mii de rusi din 3 orase mari. In acest timp 8 mii dintre ei au murit.
 
In timpul lui Gorbaciov vodka nu se vindea inainte de pranz
 
Numarul deceselor a crescut dupa liberalizarea cresterea productie de vodca, ce fusese redusa drastic in 1985 in timpul presedintiei lui. Liderul sovietic nu permitea de altfel nici vanzarea alcoolului inainte de pranz. In acea perioada consumul de alcool a scazut cu 25 % dar a cunoscut o explozie dupa caderea comunismului.
 

 

 
In plus, cei mai multi consumatori de alcool sunt si fumatori, situatie care a dus la agravarea starii de sanatate a rusilor. Rusia a introdus restrictii pentru consumul si vanzarea de alcool in 2006. De atunci, expertii spun ca a scazut cu o treime consumul.

Cu un pret de 3 lire sterline pentru un litru de vodca, rusii obisnuiesc sa bea aproximativ un litru si jumatate pe saptamana. In 2011 rusii au baut in medie 13 litri de alcool pur pe an, dintre care 8 litri de vodka. Spre comparatie, in Marea Britanie s-au baut 2 litri si jumatate de vodka pe cap de locuitor.

 

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts