More


  Joe Biden ar putea să discute la Kiev posibilitatea livrării de arme letale către Ucraina

  =

  3

  Posibilitatea livrării de ”arme letale de apărare” ar putea fi abordată de vicepreședintele american Joe Biden, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în aceste zile la Kiev, a declarat miercuri, la Washington, Tony Blinken, adjunctul consilierului pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, relatează agenția rusă de presă TASS.

  El a făcut această declarație în timpul audierilor în Comisia pentru afaceri externe din Senatul american, care s-a reunit pentru examinarea candidaturii sale la funcția de secretar de stat adjunct. Recent, președintele Barack Obama l-a nominalizat pe Blinken pentru această funcție, în locul lui William Burns, un diplomat de cariera care se va pensiona în curând, potrivit unui comunicat al Casei Alba.

  În cadrul audierilor din Senat, problema necesității livrării de arme letale către Ucraina a fost abordată pe un ton imperativ de senatorul de New Jersey, Robert Menendez, cunoscut pentru opiniile sale radicale cu privire la metodele de rezolvare a conflictului din Ucraina.

  ”Problema acordării de arme letale de apărare (Ucrainei) nu a fost scoasă niciodată de pe ordinea de zi, ea rămâne pe masă. Aceasta este ceea ce examinăm astăzi. Și cred că acest subiect va fi o temă de discuție cu ocazia vizitei vicepreședintelui Joe Biden la Kiev”, a spus Blinken.

  Joe Biden este așteptat joi, 20 noiembrie, într-o vizită oficială de două zile la Kiev, o etapă a unui turneu internațional mai amplu. În cadrul acestei vizite în Ucraina, el va fi însoțit de Victoria Nuland, subsecretar de stat american pentru Afaceri euroasiatice.

  SUA pun la punct un program de ajutor pentru guvernul ucrainean care ar putea cuprinde și livrarea de arme, declarase la începutul lunii octombrie ministrul adjunct american al apărării Derek Chollet.

  Într-o conferință susținută la Institutul internat,ional pentru studii strategice (IISS), el a amintit că președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut Washingtonului un astfel de ajutor. ”Deocamdată, nu am luat o decizie în acest sens, dar suntem interesați în elaborarea unui program care ar putea include pe viitor astfel de livrări”, adăugase Chollet.

  În contextul crizei din Ucraina, Statele Unite au livrat Kievului diverse ajutoare, dar au ezitat până acum în privința furnizării de arme letale.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img