More


  Lewis Hamilton, un campion cu rădăcini în Caraibe

  - Advertisement -

  2

  Campionul mondial al piloților de Formula 1 în 2014, Lewis Hamilton este o figură aparte în lumea automobilismului, britanicul născut în Anglia, la Stavenage, pe 7 ianuarie 1985, având rădăcini caraibiene, pentru că bunicul său din partea tatălui a emigrat în Anglia din insula din Caraibe Grenada (344 km pătrați, locul 217 în lume, 89.502 locuitori) și a lucrat pentru metroul londonez.

  Numele întreg al campionului este Lewis Carl Davidson Hamilton, al treilea prenume fiind dat în amintirea bunicului, care conducea autobuzul unei școli din Grenada. Părinții au divorțat când Lewis avea 2 ani, tatăl, Anthony, lucrând la căile de metrou, în timp ce mama, Carmen, era angajată la consiliul local. Primul start al viitorului pilot s-a produs la 3 ani, într-o vacanță la Ibiza, tatăl având curajul să-l pună într-un kart de competiție. În mod serios, însă, a participat la curse de karting la vârsta de 8 ani.

  De altfel, Hamilton a făcut o școală solidă în această specialitate pentru inițiere, dar și perfecționare, câștigând practic toate categoriile de karting, cu primul titlu al Marii Britanii, la 10 ani. Atunci, în 1998, a fost recrutat pentru programul pentru tineri piloți ai McLaren. A câștigat titlul european la Formula A la karting în 2000, când l-a avut secund, ca și acum în Formula 1, pe coechipierul de la Mercedes, germanul Nico Rosberg.

  Britanicul a câștigat în 2003 titlul Formula Renault UK, cu 10 curse câștigate, în 2005 Formula 3 Euro series, cu 15 victorii, iar în 2006 Campionatul GP2, urmat, fatalitate, tot de Nico Rosberg.

  În 2007 și-a făcut un debut senzațional în Formula 1, cu McLaren, la vârsta de 22 de ani. În prima cursă F1 din viața sa, în Australia, a urcat pe podium, fiind al treilea, a fost al doilea în următoarele 4 curse, după care le-a câștigat pe a 6-a și a 7-a, în Canada și SUA. Cu 9 curse în puncte, Hamilton a încheiat anul 2007 pe locul secund în Campionatul mondial, la numai 1 punct în spatele învingătorului, finlandezul Kimi Raikkonen.

  În 2008, Hamilton a câștigat titlu, la vârsta de 23 de ani și 301 zile, cel mai tânăr campion mondial din istorie, în acel moment, un succes reușit cu panaș, cu o manevră neașteptată în ultima curbă a ultimului tur al ultimei curse, din Brazilia.

  În 2009, a fost pe locul 5 la finalul CM, pe 4 în 2010, din nou pe 5 în 2011 și iarăși pe 4 în 2012, pentru ca în 2013 să treacă la Mercedes, pentru un contract pe 3 ani.

  În actualul sezon a câștigat 11 curse, devenind cel mai de succes pilot britanic din toate timpurile după criteriul Marilor Premii câștigate. În total are în palmares 33 de Mari Premii.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img