More

    Moscova speră că relațiile sale cu UE nu au atins punctul “fără întoarcere”

    3

    Rusia speră că relațiile sale cu Uniunea Europeană nu au ajuns la punctul ‘fără întoarcere’ din cauza crizei ucrainene, a declarat marți ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timp ce UE a decis noi sancțiuni împotriva separatiștilor ucraineni, sprijiniți de Moscova, relatează France Presse.

    ‘Noi sperăm că ‘punctul fără întoarcere’ nu a fost atins, a declarat Lavrov, citat de agenția oficială de presă TASS, în cadrul unei reuniuni la Minsk, capitala belarusă.

    ‘Noi vedem și întotdeauna am văzut Uniunea Europeană drept un partener comercial-economic major și important, suntem interesați în dezvoltarea progresivă a cooperării pe baze de egalitate și reciproc avantajoase’, a afirmat ministrul rus, subliniind că Rusia nu caută confruntare cu Occidentul, sancțiunile sunt drumul spre nicăieri.

    Politica actuală a UE față de Ucraina și aplicarea de sancțiuni împotriva Rusiei în contextul crizei ucrainene ‘subminează încrederea și stabilitatea pe continentul european’, a afirmat șeful diplomației ruse, adăugând că ‘Rusia nu are de gând să implore Occidentul pentru ca să ridice sancțiunile unilaterale’ instituite împotriva sa.

    ‘Facem apel la Comisia Europeană să demareze acțiuni pentru crearea, în perspectivă, a unui spațiu economic și umanitar unic de la Atlantic la Pacific, în baza principiilor indivizibilității securității, inclusiv negocieri privind crearea unei zone de liber schimb între Uniunea Economică Eurasiatică și Uniunea Europeană’, a îndemnat Lavrov.

    Referitor la situația din Ucraina, Lavrov a afirmat că Moscova este îngrijorată de faptul că reforma constituțională nu a devenit o prioritate pentru autoritățile de la Kiev. Rusia pledează pentru reluarea cât mai rapidă a procesului de negocieri de la Minsk și cheamă Kievul să facă dovada sprijinului pentru acest proces de pace, a mai spus Lavrov.

    Autoritățile ucrainene se îndreaptă spre strangularea social-economică a sud-estului, ceea ce riscă să ducă la relansarea ostilităților, a spus Serghei Lavrov, la reuniunea comună a colegiilor ministerelor de externe rus și belarus, referindu-se la decizia autorităților ucrainene de a suspenda toate serviciile publice în regiunile aflate sub controlul separatiștilor proruși, inclusiv plata pensiilor și salariilor.

    Într-un decret, președintele Petro Poroșenk a ordonat guvernului său să ia măsuri ‘pentru încetarea activităților companiilor, instituțiilor și a organizațiilor de stat în teritoriile unde are loc operațiunea teroristă’, ca urmare a pseudoalegerilor organizate de separatiști în 2 noiembrie, prin care au încălcat prevederile acordului de la Minsk de reglementare a crizei, potrivit Kievului.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE