More


  SUA: primele victorii republicane pentru controlul Senatului

  =

  3

  Republicanii au obținut marți două din cele șase victorii necesare pentru a câștiga Senatul Statelor Unite și au păstrat controlul Camerei Reprezentanților în alegerile parțiale la jumătate de mandat, potrivit proiecțiilor mass-media.

  Senatul, miza reală în aceste alegeri, ar putea fi pierdut de democrați cu riscul de a-l lipsi pe președintele Barack Obama de orice pârghie în parlament și a reduce considerabil câmpul său de acțiune.

  Pentru aceasta republicanii trebuie să câștige clar șase locuri în camera superioară a Congresului și au obținut deja două, notează AFP.

  În Virginia de Vest (estul SUA), republicanul Shelley Capito a învins-o pe rivala sa democrată Natalie Tennant.

  În statul Arkansas (sud), Tom Cotton, un fost soldat în Irak și Afganistan, a câștigat locul actualului democrat Mark Pryor în ciuda sprijinului fostului președinte american Bill Clinton.

  Mai mult simbolic, liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, și-a păstrat locul învingând-o cu ușurință pe Alison Lundergan Grimes, în timp ce sondajele dădeau un rezultat strâns.

  Fără nicio surpriză, opoziția republicană păstrează de asemenea controlul Camerei pe care îl deține din 2010, după alegerile parțiale de marți, potrivit mass-media americane.

  Opoziția republicană ar obține 242 de locuri față de 193 pentru democrați, potrivit canalului de televiziune NBC, în timp ce marja lor ar fi mai strânsă potrivit CBS (226 contra 209).  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img