Armata israeliană deschide anchete suplimentare asupra unor excese în Gaza6

Armata israeliană a deschis opt anchete penale interne suplimentare asupra unor posibile excese comise de soldații săi în timpul războiului din Fâșia Gaza în iulie și august.

“În conformitate cu angajamentul armatei de a examina și conduce anchete asupra unor incidente excepționale raportate în timpul operațiunii +Frontieră de protecție+, procurorul general militar a anunțat că armata a deschis opt anchete penale suplimentare”, a indicat un comunicat militar, citat de AFP.

ONU și organizațiile internaționale care apără drepturile omului au denunțat în timpul războiului mai multe cazuri de utilizare nejustificată sau disproporționată a forței de către armată împotriva civililor palestinieni din enclava palestiniană controlată de mișcarea islamistă Hamas.

Noile anchete se referă la moartea a doi șoferi de ambulanță palestinieni vizați de soldați, moartea a 27 de civili în bombardamentul unei case la 20 iulie la Khan Younes, moartea unui palestinian ucis când flutura un steag alb și la patru incidente de furt comis de soldați în case palestiniene, potrivit comunicatului.

În septembrie, armata a anunțat cinci anchete penale mai ales asupra bombardării unei școli ONU ce servea ca adăpost /15 morți/ și bombardamentului asupra unei plaje ce a costat viața a patru copii palestinieni.

Aceste lovituri au fost condamnate de ONU și Statele Unite.

Comisia de anchetă a fost înființată de la începutul operațiunii /8 iulie—26 august/. Aproximativ 100 de cazuri au fost semnalate comisiei și 85 de incidente sunt examinate, precizează comunicatul militar.

ONG-ul israelian de apărare a drepturilor omului B’Tselem a respins credibilitatea acestor anchete argumentând că este imposibil armatei să ancheteze la cel mai înalt nivel militar și politic, referindu-se la ambiguitatea procurorului militar care are de asemenea un rol de consilier în timpul luptelor și incapacitatea de a colecta probe directe din lipsă de acces pe teren.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a creat la rândul său o comisie pentru a investiga “toate încălcările dreptului umanitar internațional” în teritoriile palestiniene, în special în Gaza ocupată în timpul războiului.

Războiul a făcut aproximativ 2.200 de morți palestinieni, majoritatea civili, potrivit serviciilor de urgență palestiniene. 67 de soldați și șase civili israelieni au fost de asemenea uciși.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts