More


  Dosarul în care Firea îl acuză pe Băsescu de şantaj, redeschis de procurori

  =

  basescu11

  Dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză pe fostul preşedinte Traian Băsescu de şantaj a fost redeschis de procurorii Parchetului instanţei supreme, întrucât fostul şef al statului nu mai beneficiază de imunitate, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse din Ministerul Public.

  Potrivit sursei citate, procurorii de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au redeschis acest dosar, iar cercetările sunt efectuate cu privire la faptele de care este acuzat fostul preşedinte. Anchetatorii urmeză să stabilească dacă urmărirea penală se va extinde şi cu privire la persoană. Cercetările în acest dosar au fost suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu.

  Parchetul instanţei supreme anunţa, în 18 aprilie, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele are imunitate.

  Anchetatorii au constatat că în această cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, astfel că a fost dispusă, prin ordonanţă, suspendarea urmăririi penale. Articolul 84, alineatul 2 din Constituţie prevede că “preşedintele României se bucură de imunitate”.

  Această problemă a ajuns pe masa judecătorilor Curţii Consituţionale, care au decis în 13 noiembrie că suspendarea urmăririi penale a preşedintelui din motive de imunitate este constituţională, respingând excepţia ridicată în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a contestat decizia procurorilor privind plângerea sa referitoare la faptul că ar fi fost şantajată de Traian Băsescu.

  Excepţia de neconstituţionalitate a vizat dispoziţiile articolului 312 alineatul 2 din Codul de procedură penală, potrivit cărora “suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană”.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img