Gigi Becali a pierdut definitiv marca Steaua5

Situaţia produsă după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este foarte complicată la prima vedere. Întrebarea logică este ce se va întâmpla de aici încolo. La ea au răspuns surse ProSport, care susţin că MApN este interesată să scoată mai mulţi bani de la Gigi Becali. Cel mai probabil, reprezentanţii Armatei se vor aşeza la masa negocierilor cu cei ai Stelei şi vor discuta pentru folosirea mărcii în schimbul unei sume de bani. Aceeaşi variantă a fost anunţată şi de Duckadam, în luna septembrie a acestui an.

Alte surse ProSport susţin că Gigi Becali a reacţionat foarte nervos când a aflat decizia Înaltei Curţi. Conform acestora, Becali nu este dispus, momentan, să negocieze cu Armata folosirea în continuare a mărcii Steaua în schimbul unei sume de bani. Planul lui Gigi Becali este să schimbe emblema şi nuanţa culorilor şi să se folosească de palmaresul Stelei din 2004 (când a preluat clubul) şi până în prezent.


Contactat de ProSport, Helmuth Duckadam, preşedintele de imagine al Stelei ne-a declarat că nu este la curent cu decizia luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: “Nu am ce comenta, pentru că nu ştiu detalii. Voi comenta în momentul în care voi şti mai multe”, a declarat Duckadam pentru ProSport.

Nici Cătălin Făiniş, ofiţerul de presă al Stelei, n-a comentat această decizie: “Clubul Steaua nu poate oferi în acest moment nicio poziţie oficială”

“E surprinzător! Îmi pare rău, ştiu cît de mult s-a implicat Gigi aici. El a ţinut vie această echipă”, a spus George Ogăraru la DolceSport.


ISTORIA CONFLICTULUI. Marca Steaua, conflict mai vechi între Armată şi Becali

Clubul sportiv Steaua a înregistrat marca “Steaua Bucureşti” în anul 1996, iar în ianuarie 2004, Becali a avut prima tentativă de a pune mâna pe numele şi sigla clubului roş-albastru. A fost refuzat de generali, dar nu a dat înapoi. A apelat la prietenul său Teia Sponte, care conducea Asociaţia de Fotbal Steaua Bucureşti, preluată de la Viorel Păunescu. Acesta i-a dat în cesiune marca, totul întâmplându-se fără acordul clubului sportiv. În 2006 s-a votat dizolvarea asociaţiei lui Teia Sponte, iar marca a rămas în mâinile clubului de fotbal Steaua Bucureşti, condus de Gigi Becali.

În luna septembrie a acestui an, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci a decis că CS al Armatei este singurul care poate să folosească marca Steaua. Valeriu Argăseală, preşedintele clubului fotbalistic, susţinea atunci că este o eroare a OSIM, care va din însă îndreptată, iar FC Steaua are drept de folosinţă a mărcii până în 2014:

“În 2004, noi am făcut cerere de înregistrare a mărcii şi s-a aprobat. Am făcut şi cerere de prelungire a marcii FCSB. În 28 februarie 2014, în buletinul OSIM-ului s-a publicat prelungirea marcii în proprietatea FC Steaua Bucureşti până în 2024. Se poate vedea de departe că este o greşeală fără scuze şi că trebuie anulată această acţiune a OSIM-ului, nimic mai mult. Eu nu simt această presiune, este total ilogică, lipsită de sens şi fără suport comiterea unei greşeli de această manieră. Eu chiar am vorbit cu preşedintele clubului CSA şi mi-a spus că lucrurile se vor rezolva şi că nu trebuie să fim îngrijoraţi. Nu este chiar niciun pericol. A fost o acţiune în justitie a CS al Armatei, probabil că este cineva care vrea să întreţină acest subiect, care naşte discuţi ” , spunea atunci Valeriu Argăseală.


Instanţa supremă a anulat, miercuri, printr-o decizie irevocabilă, marca Steaua Bucureşti înregistrată de clubul de fotbal al lui Gigi Becali, în procesul intentat acestuia de Clubul Sportiv al Armatei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat, prin decizia de miercuri, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.

Clubul de fotbal deţinut de Gigi Becali a fost acţionat în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei “Steaua” Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de cel dintâi.

Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013.

ICCJ a pronunţat miercuri o decizie finală în acest proces, dând câştig de cauză Clubului Sportiv al Armatei. Acesta a fost reprezentat de firma de avocatură Milcev Burbea, specializată în litigii pe proprietate intelectuală.

Printre pârâţii din dosar a fost şi producătorul de vinuri SC Ostrovit SA. Instanţa supremă a decis şi anularea contractului de licenţă încheiat de această societate cu clubul de fotbal, în 2011, pentru folosirea mărcii Steaua pe eticheta unor produse.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts