More


  MAE: Ministrul delegat Stanoevici s-a aflat de Ziua Națională între românii din Cernăuți

  - Advertisement -

  1

  Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, s-a aflat, luni, într-o vizită la Cernăuți, în mijlocul etnicilor români, unde a participat la mai multe manifestări dedicate Zilei Naționale a României.

  Potrivit unui comunicat de presă remis de MAE, în prima parte a zilei ministrul delegat a avut o întâlnire cu autoritățile ucrainene din regiunea Cernăuți, la care au participat președintele Consiliului Regional Cernăuți, Mihai Găiniceru, viceguvernatori regiunii, Roman Marciuk și Olena Veriha, precum și șefii de departamente din cadrul Administrației Regionale de Stat din Cernăuți. Consulatul General al României la Cernăuți a fost reprezentat de Eleonora Moldovan, consul general si Ionel Ivan, ministru consilier.

  În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe probleme conexe activizării și consolidării relațiilor bilaterale, cu accent pe cooperarea transfrontalieră, precum și aspecte concrete privin comunitatea română din Ucraina. În discursul său, ministrul Bogdan Stanoevici a subliniat sprijinul constant pe care România îl acordă statului ucrainean, atât în rezolvarea problemelor cu care se confruntă în prezent, precum și în ceea ce privește parcursul european, relatează comunicatul MAE.

  După întâlnirea cu autoritățile cernăuțene, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni a participat la vernisarea unei expoziții de fotografie din România, realizată pe parcursului unei tabere de creație desfășurată în localitatea Săpânța din județul Maramureș.

  Manifestarea a fost dedicată Zilei Naționale a României. Fotografiile au fost expuse în incinta Administrației de Stat din Cernăuți, un ‘moment cultural, istoric’, așa cum a fost apreciat de către ministrul Bogdan Stanoevici. La eveniment a participat un numeros public, printre care și reprezentanți ai mediului asociativ românesc din regiunea Cernăuți, mass-media de limbă română și ucraineană, oameni de artă și cultură, evidențiază comunicatul menționat.

  Ministrul Bogdan Stanoevici a asistat, de asemenea, la o altă expoziție etnografică românească, organizată de Muzeul Județean Satu Mare. Totodată, în cadrul vizitei, ministrul Bogdan Stanoevici, alături de reprezentanți ai autorităților regionale din Cernăuți, membri ai comunității române din regiunea Cernăuți și regiunea Transcarpatia, au luat parte la un moment solemn, depunerea de flori la monumentul poetului național Mihai Eminescu din Cernăuți, dar și la cel al lui Taraș Șevcenko, simbol al culturii ucrainene.

  Programul a fost completat, de asemenea, de participarea la un program artistic dedicat Zilei Naționale a României, susținut de ansambluri artistice din România și Ucraina, și s-a încheiat cu o recepție oficială dedicată Zilei Naționale a României, mai precizează sursa citată.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img