More


  Putin merge la Ankara pentru a consolida alianța turco-rusă, în pofida unor divergențe

  - Advertisement -

  3

  Președintele rus Vladimir Putin efectuează luni o vizită în Turcia pentru a discuta despre diferite aspecte energetice și comerciale bilaterale între cele două țări care, în ciuda unor divergențe în crizele din Siria și Ucraina, par hotărâte să își consolideze cooperarea, relatează France Presse.

  Liderul de la Kremlin, însoțit de numeroși miniștri, va fi primit în această după-amiază de omologul său Recep Tayyip Erdogan în noul, luxosul și foarte controversatul său palat prezidențial pentru o întâlnire tete-a-tete urmată de o reuniune a comisiei de cooperare bilaterală la nivel înalt.

  Acorduri de cooperare urmează să fie semnate de cei doi conducători, care vor discuta după aceea cu presa în jurul orei 15:00 GMT. Potrivit unei surse oficiale turcești, întâlnirea de luni ar urma să facă să progreseze discuțiile angajate de Ankara în vederea obținerii unei reduceri la prețul pe importurile de gaze naturale rusești, ce reprezintă 60% din nevoile sale de aprovizionare.

  Guvernul islamo-conservator turc a solicitat de asemenea din partea Moscovei o sporire a livrărilor sale de gaz. Iar Gazprom a promis deja că va furniza 30 de miliarde de metri cubi în acest an, față de 26,7 miliarde în 2013. Turcia este al doilea cel mai important client de gaze naturale rusești, după Germania, notează AFP.

  Cooperarea energetică reprezintă o prioritate pentru cele două țări. Moscova a obținut contractul pentru fabricarea primei centrale nucleare turcești, cu o valoare totală de 20 de miliarde de dolari. Proiectul s-a confruntat cu probleme tehnice, dar primul dintre cele patru reactoare ar urma să fie operațional până în 2020, potrivit Ankarei.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img